• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА ПРИ БРЕМЕННОСТ

ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА ПРИ БРЕМЕННОСТ

Фолиевата киселина или витамин B9 е необходима за правилното функциониране на много ензими и клетъчното делене. Приемът й е важен за всички, като нуждата от нея се удвоява при бременност.

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНА?

Фолиевата киселина е полезна както за бебето, така и за майката. Тя предпазва плода от дефекти на невралната тръба като спина бифида и аненцефалия. Приемът й е свързан с намален риск от преждевременно раждане и други вродени аномалии.Фолиевата киселина стимулира образуването на еритроцити у майката, като по този начин я предпазва от анемия.

КОГА ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА?

Необходимо е известно време, за да се достигнат оптималните нива на фолиева киселина в организма. Ако планирате да забременеете, трябва да започнете приема 2-3 месеца преди зачеването.

Около 80% от бременностите по света са непланирани. Жените разбират, че са бременни около шестата гестационна седмица, когато нервната система на плода е започнала развититето си. Поради тази причина специалистите съветват жените в репродуктивна възраст да приемат хранителна добавка с фолиева киселина. В САЩ се справят с проблема, като обогатяват тестените изделия с нея.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА?

Някои хора носят генетична мутация, която прави усвояването на фолиева киселина по-трудно. Вероятността и Вие да притежавате тази особеност, не трябва да Ви плаши. Единственото, което е препоръчително да направите, е да избирате хранителни добавки, съдържащи L-метилфолат (L-methylfolate) , а не обикновена фолиева киселина.

Не на последно място е важна и дозата. Бременните се нуждаят от около 500 микрограма фолиева киселина дневно, като приемът може да продължи и по време на лактацията.  Много храни (спанак, ядки, бобови и др.) са богати на фолиева киселина. За съжаление, нужното количество трудно може да се набави чрез храната, затова изборът на подходящи пренатални витамини е от съществено значение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK