• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
Кофеинови напитки

КОФЕИНОВИ НАПИТКИ

Кофеинът присъства под някаква форма в диетата на почти всеки. Той има ефекти върху организма – както полезни, така и вредни. И тук важи правилото, че дозата е определяща.

Без значение дали е набавен чрез кафето, чая или шоколада, кофеинът действа ободряващо, ускорява метаболизма и подобрява паметта. Освен това той повишава кръвното налягане, учестява сърдечните съкращения и има диуретично действие.

КАФЕ И ФЕРТИЛИТЕТ

Няма категорични данни доколко кофеиновите напитки влияят на фертилитета. Предполага се, че прекалената им консумация може  да увеличи времето, необходимо на една жена да забременее. При мъжете проблемът е свързан с качеството на сперматозоидите и най-вече дефекти в тяхната ДНК. Най-вероятно това се дължи не само на кофеина, а и на други вредни навици (например кафе с цигара).

КОФЕИН И БРЕМЕННОСТ

Кофеинът преминава през плацентата. Той действа стимулиращо върху плода  – нарушава съня му и увеличава движенията му . Поради съдосвиващото си действие намалява кръвотока в пъпната връв и плацентата. Това увеличава риска от преждевременно раждане и поднормено тегло на бебето.

Много гинеколози разрешават на пациентките си консумация на минимални количества кафе по време на бременност. Поради факта, че кофеин има и в някои храни като черния шоколад, Ви съветваме да се въздържате.

ЕНЕРГИЙНИТЕ НАПИТКИ – МОДЕРНА АЛТЕРНАТИВА

Съдържанието на кофеин в енергийните напитки е доста по-високо отколкото в една стандартна чаша кафе. На етикета на много от тях не пише точно какво е количеството на кофеина. Така лесно може се предозира.  Освен това повечето енергийни напитки  са богати и на захар. Добавянето на витамини в тях не трябва да Ви залъгва, защото отрицателните ефекти реално са повече.

ПРЕДОЗИРАНЕ С КОФЕИН – КАК ДА ГО РАЗПОЗНАЕМ?

Чувствителността към кофеина е индивидуална. Възможно е при бързо приемане на висока доза кофеин да получите сърцебиене, аритмия, гадене и повръщане. По-голяма опасност има за хората със сърдечни проблеми. Симптомите отшумяват за няколко часа, но не трябва да се пренебрегват, а да се потърси помощ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK