• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

ЛИПСА НА ВИТАМИНИ

ОПАСНО ЛИ Е, КАК ДА СИ ГИ НАБАВИМ?

Хиповитаминозите са състояния на недостиг на един или няолко витамина. Те обикновено възникват в резултат на непълноценно хранене или трудности при усвояването на приетите с храната витамини.

ПРИЗНАЦИ НА ВИТАМИНЕН ДЕФИЦИТ

Витаминните дефиците не се развиват веднага, а в продължение на месеци, дори години. За щастие, тялото има начини да ни „подскаже“, че е настъпил подобен проблем:

  1. При недостатъчност на витамин B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и B6 (пиридоксин) кожата става суха, устните се напукват, а ъгълчетата им може да се нацепят.

Добри източници на тиамин, рибофлавин и пиридоксин са пълнозърнестите храни, месото, рибата, яйца, млечните продукти, бобови растения, зеленолистните зеленчуци,ядките и семената

  1. Дефицит на витамин B12, фолиева киселина и витамин C може да доведе до анемия. Симптомите включват лесна умора, нарушена памет, изтръпване на пръстите на ръцете и краката, бледост, сърцебиене и др. Веганите, бременните и пушачите най-често страдат от този вид анемия.

Богати на фолиева киселина са зеленолистните зеленчуци като спанака. Витамин B12 се съдържа в месото, яйцата и млечните продукти.

  1. Кървящите венци могат да са признак за недостатъчен прием на витамин C. Витамин C играе ключова роля в зарастването на рани, имунитета, образуването на колаген, а също така е и антиоксидант. Консумацията на пресни плодове и зеленчуци всеки ден е напълно достатъчна да обезпечи дневните Ви нужди от витамин C.
  2. Витамин А е необходим за образуването на зрителния пигмент родопсин. Ако не приемате достатъчно от този витамин с храната, настъпват смущения в зрението привечер или когато се намирате в слабо осветени помещения.

Витамин А е мастноразтворим и се складира в черния дроб. Прекаленият му прием под формата на хранителни добавки може да бъде  токсичен. Препоръчително е да ги избягвате, когато не са предписани от специалист.  Вместо това заложете на промяна в диетата – яйцата, млякото, месото и жълто-оранжево оцветените плодове и зеленуци за идеален източник на витамин А.

  1. Пърхотът и себорейният дерматит могат да бъдат причинени от много фактори, като една от тях е диета с ниско съдържание на на цинк, ниацин (витамин В3), рибофлавин (витамин В2) и пиридоксин (витамин В6).
КАК ДА СИ НАБАВИМ НУЖНИТЕ ВИТАМИНИ?

В случай, че не се нуждаете от допълнително количество витамини (бременност, кърмене) и не страдате от заболявания на стомашно-чревния тракт, които биха попречили на усвояването им, рационалното хранене е напълно достатъчно. Възрастните трябва да консумират поне 400 грама (оптималното е 800гр.) плодове и зеленчуци дневно. Препоръчително е те да се приемат цели, а не под формата на сок. Така кръвната захар няма да се повиши рязко, а фибрите пък са полезни за храносмилателната система.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK