• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
СЕКС ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

СЕКС ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Хормоналните промени по време на бременност се отразяват и на либидото. При някои жени то се повишава, а при други сексът е последното нещо, което им се прави. В която и категория да попадате – напълно нормално е!

БЕЗОПАСНО ЛИ Е ЗА ПЛОДА?

В случай, че бременността Ви протича нормално, сексът е разрешен. Плодът е защитен от околоплодната течност, матката и коремните мускули, следователно няма как да му се навреди.  С напредването на бременността и нарастването на корема единствено ще се наложи да експерментирате повече. Все пак най-важното е на всички да им е удобно и приятно.

ТРЯБВА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ ПРЕЗЕРВАТИВИ?

Да, ако партньорът Ви наскоро е боледувал от полово предавана инфекция или в момента има такава. Презервативите са задължителни и когато сте с нов партньор. Това правило важи както за вагинален, така и за орален, и анален секс.

КОГА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАМ ОТ СЕКС?

Стимулацията на гърдите, оргазмите и простагландините в спермата могат да предизвикат маточни контракции. При нормално протичаща бременност, те не представляват проблем. В някои случаи обаче, акушер-гинекологът ще Ви посъветва да се въздържате от полови контакти. Те включват: кървене, предлежаща плацента, предишни спонтанни аборти или преждевременни раждания, надостатъчност на маточната шийка и др.

СЕКСЪТ СЛЕД БРЕМЕННОСТТА

Напълно нормално е след раждането сексът да не е приоритет за Вас. Дискомфортът и новите предизвикателства на родителството не са за пренебрегване. Повечето акушер-гинеколози препоръчват да се въздържате от сексуални контакти 6 седмици след раждането. Разбира се, за всяка жена този период варира, защото не само физическата, а и емоционалната готовност е важна.

Кърменето може да Ви предпази от повторно забременяване само през първите 6 месеца. Освен това то трябва да се практикува често – на всеки 4 часа през деня и 6 – през нощта. Ако не планирате скоро да увеличите броя на членовете на семейството, Ви препоръчваме да обсъдите с акушер-гинеколога си опциите Ви за контрацепция.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK