• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ИЗБОР НА ЛЕКАР

ИЗБОР НА ЛЕКАР – КАК ДА ГО НАПРАВИМ?

Всеки се стреми да получи най-качествената лекарска помощ. Понякога обаче е доста трудно да решим при кого да отидем. В тази статия сме Ви предложили няколко съвета, които биха Ви помогнали при избора на лекар.

ИНТЕРНЕТ ПОМАГА, НО И ВРЕДИ

Интернет пространството е пълно с групи и форуми, където се обсъждат уменията на лекари от всякакви специалности. Често може да се натъкнете на противоречиви мнения за един и същ човек, което е много объркващо. Нашият съвет е да подхождате към тези материали много критично, защото невинаги е сигурно колко са достоверни. Още повече, всеки ще има различно преживяване в зависимост от нагласата си спрямо прегледа.

Вместо това потърсете повече информация за допълнителните квалификации и интересите на избрания от Вас лекар. Ако те съвпадат с Вашия проблем – доверете му се, има голяма вероятност да успее да Ви помогне.

ПО ЗДРАВНА КАСА ИЛИ НЕ?

Всички ние сме длъжни да заплащаме здравни осигуровки. За някои социални групи като деца, учащи до 26 години и пенсионери вноските се поемат от държавата. Това ни дава предимството при нужда да получим  от личния лекар направление за преглед при специалист. Понякога отнема повече време, но пък е начин да си спестите доста пари.

Преди да си запишете час, трябва да се поинтересувате дали избранят от Вас лекар има договор с НЗОК.  Ако няма такъв, не се срамувайте да попитате каква е цената на необходимата Ви процедура.

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

Наскоро взелите специалност лекари може да не се гордеят с кой знае какъв стаж, но със сигурност са в крак с новостите в медицината. Те по-често посещават конференции и допълнителни обучения, където се запознават с най-модерните практики. Не ги подценявайте и не ги изключвайте като вариант за следващия си преглед.

ПРЕДРАЗПОЛАГАЩА ОБСТАНОВКА

Има един популярен израз, че на лекаря „всичко се казва и показва“, тоест не трябва да крием важни детайли, ако искаме правилна диагноза и лечение. Когато сте на преглед, обърнете внимание как се чувствате. Лесно ли Ви е да споделяте с лекаря? Отношенията лекар-пациент трябва да вървят гладко, особено когато ще се срещате често, както е при ин витрото.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK