• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ин витро специалист

Д-Р ДОБРИНКА ПЕТРОВА – ИН ВИТРО СПЕЦИАЛИСТ

Д-р Добринка Петрова ин витро специалист: Българката отлага раждането на първо дете

Д-р Добринка Петрова завършва медицина в Медицински факултет към Тракийски университет в Стара Загора през 2002г. Продибова специалност по акушерство и гинекология през 2008 г. Притежава удостоверения за многобройни специализации у нас и в чужбина за диагностични и лечебни методи в областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина. Среюаме се с нея, за да ѝ зададем някои важни въпроси за раждането. Разговорът ни с нея е личен и откровен, а доктор Петрова отговаря на всичките ни въпроси с усмивка. Определено е лекар, който умее да създава доверие и респект.

Здравейте, какви са последните ви впечатления от срещите с пациентите в България?

Достатъчно ли са информирани за репродуктивната медицина? -В съвременния свят достъпът до информация е неограничен. При желание всеки заинтересован би могъл да намери това, което го интересува. През годините всички колеги сме се постарали нашата дейност да бъде прозрачна. Но все пак бих препоръчала на всеки който желая да забременее, а това не се случва да посети репродуктивен специалист, за да може да получи професионален отговор на всичките си въпроси и тревоги. В последните години пациентите, които посещават нашата клиника са все по-добре информирани относно здравословните си проблеми, но въпреки това индивидуалната консултация и персонална грижа за пациента са незаменими.

Според вас българите късно ли създават семейства и има ли такава тенденция на двойките, които живеят без брак, да отлагат създаването на бебе?

В последните десетилетия с еманципацията на жената, се наблюдава тенденция за отлагане на раждане на първото дете. Предвид амбицията за образование, работа, кариера, икономическата несигурност, хората късно намират партньор. Не мога да твърдя, че това е характерно само за двойките без брак, същата тенденция се наблюдава и при брачни двойки.

Кои са факторите, които влияят негативно фертилитета?

Факторите, които влияят негативно на фертилитета са: от медицинска гледна точка – заболявания, нездравословен начин на живот, стрес и психологически травми. Поради това ние работим в тясна връзка с различни специалисти – ендокринолози, уролози, имунолози, психолози. Заболявания, които оказват влияние са: носителство на хламидия, ендометриоза, миомни възли, тазово-възпалителна болест, метаболитен синдром, варикоцеле. Ранното започване на полов живот, честата смяна на сексуални партньори, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол са едни от най-честите причини за стерилитет. Всяка двойка очаква, че бременността ще настъпи бързо още в първите месеци, а когато това не се случи се стига до напрежение, стрес и психологически травми.

Кога е време една двойка да посети клиника за асистирана репродукция?

-Шансът да се забременее е в пряка връзка и зависимост с възрастта на жената в двойката. По медицински данни жените са млади до 36-годишна възраст. При редовни полови контакти без предпазни средства, ако не настъпи бременност до година и половина, е редно да посетят специалист по репродуктивна медицина, като това се отнася за първа бременност. При дами над 36-годишна възраст, при редовни полови контакти без предпазни средства и ненастъпване на бременност, е препоръчително да се потърси репродуктивен специалист след 6 месеца. За последваща бременност, независимо от възрастта на дамата, при редовни полови контакти без предпазни средства и ненастъпване на бременността в рамките на 6 месеца отново е препоръчително да се потърси репродуктивен специалист.

Увеличава ли се броят на пациентките в България, които страдат от проблеми с овулацията и менструацията?

При стрес и метаболитен синдром се получава промяна на нивата на хормоните в организма, което води до липсваща или късна овулация и нередовна менструация. Предвид нездравословния начин на живот и забързаното ежедневие, тези проблеми се наблюдават при все повече пациентки.

Удачно ли е в подготовката за бебе да се използва озонова терапия и акупунктура?

-Не е категорично научно доказано, че тези алтернативни методи на лечение повлияват благотворно процеса на зачеване.

Какъв е процентът на успеваемост при ин витро процедурите ?

Както уточних в предишен въпрос, успеваемостта за забременяване е в пряка зависимост от възрастта на жената. Обща успеваемост в New Life Clinic е 42% за клинични бременности. Но лично считам, че всяко живородено дете от бременност, настъпила независимо спонтанно или чрез методите на асистирана репродукция, след лечение на стерилитет е истинската успеваемост на всеки репродуктивен център.

Какви иновативни методи използвате за повишаване на успеваемостта?

В клиниката, която управлявам – New Life Clinic се използват последните достижения на съвременната медицина в областта на асистираната репродукция. Вече дълги години успешно прилагаме ноу хау от Израел в Българската медицинска практика.

Цените на терапията достъпни ли са за пациентите от България?

От поколения за българина най-важно е детето. Срещала съм пациенти с различен статус, но обща мечта и цел. България е една от малкото държави в Европа, която подкрепя финансово двойките с репродуктивни проблеми и благодарение на Центъра за асистирана репродукция много двойки вече се радват на сбъдването на своята мечта – да имат дете.

Поддръжник ли сте на имплантирането на повече от един ембрион? Кой е идеалният вариант според Вас?

В България съществуват строги регулаторни стандарти според Наредба 28, която определя какъв е броят на ембрионите, които се връщат при ембриотрансфер спрямо възрастта на жената, брой опити, това на кой ден от развитието си са ембрионите.

Вярна ли е тезата, че жените, които дълго време не са имали деца, желаят да забременеят с близнаци?

Не е от значение колко дълго са желали да забременеят, една част от двойките си мечтаят за многоплодна бременност, но истината е, че такава бременност е значително по-рискова от едноплодната, независимо дали е настъпила спонтанно или чрез методите на асистирана репродукция.

Според вас разводите имат ли връзка с репродуктивните проблеми при българските двойки?
При двойки с дългосрочно безплодие, които са се сблъскали с голям неуспех на лечението, се съобщава за по-дълбока депресия и ниско удовлетворение от сексуалния живот. Семейните раздори често се развиват при безплодни двойки, особено когато са подложени на натиск, за да правят секс в определено време или трябва да се вземат своевременни медицински решения. Двойките също могат да имат по-ниска самооценка, докато се сравняват със своите връстници и членове на семейството. Има европейски проучвания въпроса, едно от което включва 47500 датски жени от първата им година на лечение на безплодие и обхваща периода от 1990 г. и 2006 г. до 2007г. Жените са били на възраст 32 години в началото на оценката и са наблюдавани в продължение на около 7 години. Изследователите са установили, че повече от една четвърт от жените, 26,7%, са били или разведени, или живеят сами до последното проследяване, до 12 години по-късно. Около една трета от тези двойки не са имали деца. В България няма официална статистика по този въпрос, но в разговори с колеги психолози, които са се опитвали да правят подобни проучвания са установили подобни проценти и за нашата страна.

Прочети повече на: https://woman.bg/zdrave/d-r-dobrinka-petrova-bulgarkata-otlaga-razhdaneto-na-purvo-dete.63864.html?fbclid=IwAR3hkeMkpjBGYNa8oTpHuHophaJcaoVYgzdVpG89arJ0bFKd-EBU2Vv5kZ8

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK