• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

МЪЖКИ ДОНОР И РЕАКЦИЯТА НА ПОЛОВИНКАТА

За инфертилитет говорим, когато една двойка прави опити за забременяване от поне една година, без това да е довело до успех. Причината за това може да бъде както у жената, така и у мъжа. При близо половината от случаите се касае за така наречения мъжки фактор за безплодие.

Въпреки че около 50% от двойките с репродуктивни проблеми страдат от мъжки фактор за безплодие, мъжете като цяло са по-малко склонни от жените да се подложат на оценка на фертилността. Една от причините за това е грешната представа, че мъжкото безплодие е свързано с импотентност или намалена мъжественост.

КОГА СА НЕОБХОДИМИ ДОНОРСКИ СПЕРМАТОЗОИДИ?

Мъжкият фактор за безплодие може да се дължи на множество фактори, който включват генетични фактори, минали заболявания, травми, приемани медикаменти, както и общи аспекти на здравословното състояние и начина на живот. Тези фактори могат да допринесат за проблеми, свързани със сперматогенезата  или отделянето на сперма.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ПАРТНЬОРА СИ?

Неспособността да има биологични деца коренно променя живота на всеки един човек, без значение дали е мъж или жена. Още от дълбока древност най-голямото „доказателство“ за мъжествеността е способността за създаване на потомство и продължаването на рода.  Следователно, нуждата от донорски сперматозоиди може да породи цял един спектър у емоции у половинката Ви.

Някои мъже са склонни да се съгласят на тази опция, други понасят новината доста тежко и дори могат да изпаднат в депресивни състояния. Безспорно шокът е доста по-силно изразен у мъже, които досега не са знаели, че страдат от инфертилитет. Нерядко партньорът се чувства безпомощен, ненужен, сякаш се е провалил пред съпругата си. Водени от чувство за вина, някои мъже дори биха помислили за раздяла без да има проблем в отношенията.

КАК ДА ПОДХОДИМ?

Каквато и да е реакцията на Вашата половинка, искрената комуникация е пътят към достигането до решение на проблема. Това вероятно ще е един от най-трудните разговори, които някога ще проведете, защото засяга не само Вас, ами и бъдещото Ви дете. Ето и някои съвети относно подхода Ви към ситуацията:

  • Разговаряйте, когато сте отпочинали. Преумората може значително да влоши дискусията.
  • Говорете за чувствата си. Съгласен ли е партньорът Ви да забременеете от донор? Как би се чувствал при отглеждането на дете, което генетично не е негово?  Какво ще кажете на семейството, приятелите, а един ден и на детето?
  • Проявете състрадание. Преди да кажете нещо, което би наранило партньора Ви, се опитайте да се поставите на неговото място.
  • Потърсете професионална помощ. Психологът може да бъде чудесен медиатор, когато се налага да проведем сериозен разговор. С негова помощ Вие и половинката Ви ще успеете да достигнете до решението, което максимално удовлетворява изискванията на Вашата връзка.

Ако се намирате в подобна ситуация, не се притеснявайте да се свържете с нас. Психологът на клиника Ню Лайф има опит с двойки, страдащи от инфертилитет, и със сигурност може да Ви е от полза!

КАКВО ДА ГЛЕДАМ КОГАТО ИЗБИРАМ ДОНОР НА СПЕРМАТОЗОИДИ?

СТЕРОИДИТЕ И МЪЖКАТА ФЕРТИЛНОСТ

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK