• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ХИСТЕРОСАЛПИНГОГРАФИЯТА

ХИСТЕРОСАЛПИНГОГРАФИЯТА?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХИСТЕРОСАЛПИНГОГРАФИЯТА?

Хистеросалпингографията (ХСГ)  или т.нар „цветна снимка“ е рентгеново изследване на женската репродуктивна система. За целта се използва контрастна материя, чрез която се визуализира маточната кухина и Фалопиевите тръби. Тази процедура е изключително важна за репродуктивната медицина, защото помага на акушер-гинеколозите да открият причината за инфертилитет у множество пациентки.

ИНДИКАЦИИ

Хистеросалпингографията се извършва за установяване на:

  1. Проходимост на маточните тръби
  2. Форма и големина на маточната кухина
  3. Вродени аномалии на матката и маточните тръби

Изследването не се извършва при съмнения за бременност, тазово-възпалителна болест, алергия към контрастното вещество, тежки сърдечни или бъбречни заболявания, вагинално кървене.

ПОДГОТОВКА

Няколко седмици преди ХСГ ще Ви бъде взет материал за микробиологично изследване. Ако то покаже наличие на влагалищна инфекция, тя ще бъде лекувана преди извършането на ХСГ.

Хистеросалпингографията се извършва между 8ми и 12ти ден на менструалния цикъл. Важно е от началото съответния менструален цикъл да не сте имали полови контакти.

В деня на изследването или ден преди това ще Ви бъде взета кръв за изследване на пълна кръвна картина (ПКК) и СУЕ, за да се изключи инфекция. Ако чувствате неразположение (например температура, диария, парене при уриниране и тн.), задължително уведомете лекуващия Ви акушер-гинеколог.

КАКВО ДА ОЧАКВАМ ПО ВРЕМЕ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО?

Контрастното вещество се въвежда с мек, тънък катетър през канала на маточната шийка в маточната кухина и Фалопиевите тръби. В този момент се прави и самата рентгенова снимка. Ако тръбите са проходими, контрастът изтича в коремната кухина и се резорбира. При наличие на сраствания, контрастната материя спира пътя си до нивото на срастването, което се визуализира на снимката.

Хистеросалпингографията може да причини известен дискомфорт или спазми, подобни на тези при менструация. При необходимост, тя се извършва под краткотрайна венозна анестезия. Седмица след изследването е желателно да се въздържате от полови контакти.

Вашият акушер-гинеколог ще разчете изследването. В зависимост от резултатите, заедно ще обсъдите най-подходящите за Вас методи за постигане на успешна бременност.

Първа консултация, изследвания и диагноза

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK