• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ГЕСТАЦИОНЕН ДИАБЕТ

ГЕСТАЦИОНЕН ДИАБЕТ

За гестационен се приема диабет, който е възникнал в хода на бременността. Също както и при останалите видове диабет е нарушена способността на глюкозата от храната да навлиза в клетките, където се преобразува в енергия. Тези промени водят до повишение на кръвната захар – отклонение, което има негативен ефект върху майката и бебето. Макар и потенциално опасен, диабетът може да се контролира и да бъдат предотвратени усложненията.

КОЙ БОЛЕДУВА ОТ ГЕСТАЦИОНЕН ДИАБЕТ?

Макар и все още да не са напълно изяснени механизмите, по които настъпва гестационният диабет, са известни някои рискови фактори. Сред тях са наднорменото тегло, синдромът на поликистозни яйчници и генетичната обремененост (роднини с диабет).

Още при първото посещение, Вашият акушер-гинеколог ще прецени дали попадате в някоя от рисковите групи за гестационен диабет. Ще ви бъдат назначени изследвания на кръв и урина според действащата в момента програма „Майчино здравеопазване“.

Ако нямате рискови фактори, ще ви бъде предложено извършване на профилактично изследване за диабет през втория триместър на бременността- между 24-та и 28-ма гестационна седмица.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ГЕСТАЦИОННИЯ ДИАБЕТ?

Често диабетът дълго време протича безсимптомно. Гестационният диабет обикновено настъпва около втория или третия триместър. Симптомите са неспецифични – жажда, умора, сухота в устата, често уриниране – все неприятни усещания, срещащи се и при нормална бременност.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ ЗА БЕБЕТО МИ?

Най-характерните от тях са:

  1. Едър плод (фетална макрозомия) – заради високите нива на кръвната захар и инсулиновата резистентност при бременни с гестационен диабет, по-голямо количество кръвна захар преминава през плацентата и стимулира панкреаса на бебето да произвежда повече инсулин. В резултат на променения баланс бебето натрупва повече мускулна маса, подкожна мастна тъкан и по-големи по размер вътрешни органи. От своя страна това води до родови травми.
  2. Хипогликемия (ниска кръвна захар) на новороденото
  3. Преждевременно раждане, по-често раждане със Цезарово сечение.
  4. Продължителна жълтеница (иктер)
  5. Риск от развитие на диабет тип 2 в бъдеще.
КОНТРОЛ НА ДИАБЕТА

За да се намалят рисковете до минимум, е изключително важно лечението да започне веднага след диагностицирането на гестационния диабет. Ще Ви бъде предписан хранителен режим и препарат, контролиращ нивото на кръвната захар – таблетки или писалка с инсулин. Освен това ще трябва да измервате редовно стойността на кръвната си захар с помощта на глюкомер.

Ежедневните разходки и леки тренировки помагат за нормализиране на кръвната захар, а освен това имат и други положителни ефекти – подобряват настроението и са свързани с по-леко възстановяване след раждане.

КАКВА Е ПРОГНОЗАТА?

Жените с гестационен диабет обикновено нормализират стойностите на кръвната си захар 6-12 седмици след раждането. Вероятността те отново да развият гестационен диабет при повторна бременност е значителна. Те също така са и предразположени към развититето на диабет тип 2 в напреднала възраст, затова е силно препоръчително да се изследвате профилактично (натоварване с глюкоза) на всеки 2 години.

При ранно диагностициран гестационен диабет прогнозата за майката и бебето е благоприятна. Споделяйте с наблюдаващия Ви акушер-гинеколог своите оплаквания, колкото и минимални да Ви се струват – своевременно предприетите мерки винаги са за предпочитане пред лекуването на последствията.

ПРЕЯЖДАНЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK