• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
Д-р Милен Карагеоргиев

Д-Р МИЛЕН КАРАГЕОРГИЕВ ЗА СЕБЕ СИ И NEW LIFE

Интервю с д-р Милен Карагеоргиев

Как избрахте да работите в екипа на Ню Лайф?

Ню Лайф ме привлече на първо място с екипа от специалисти, работещи в клиниката. Познавам всеки един от колегите лично, много преди да стана част от семейството на Ню Лайф. Възхищавам се на професионализма и желанието на всеки един от тях да помага в мисията за дете на всеки, прекрачил прага на този център. Акушеството и гинекологията е моето призвание и смятам, че мога да бъда изключително полезен на много жени и двойки в проследяване на бременност, лечение или проблеми със зачеването. Изключително съм щастлив да бъда част от тази модерна структура, обезпечена с високотехнологична апаратура и душа, която екипът внася.

Не на последно място е усещането, че това е моето място. Клиниката предлага на моите пациенти всичко, от което смятам, че биха имали нужда. Работим с НЗОК , проследяваме бременност, лечение на стерилитет, ин витро и обръщаме изключително внимание на една наболяла тема – донорството на яйцеклетки. Клиниката е изключителен иноватор в това направление и мисля, че програмата за донорство без нуждата да се изчаква намирането на подходящ донор е нещо, от което всички имахме нужда – ние като лекари и от друга страна пациентите. За всички нас времето е ценно и не бива да се губи в чакане.

Интересът Ви към репродуктивната медицина? Кога се зароди той?

Възпитан съм да уважавам, ценя и обичам семейната институция. И да, наричам го институция тъй като за мен това е движещият фактор в живота на всеки един човек – от ранна детска възраст до дълбоки старини. Устроени сме така да разчитаме един на друг, да се подкрепяме и обичаме.

През последните години в практиката ми като акушер-гинеколог наблюдавам, все по – млади хора и семейства, имащи проблеми със зачеването. Това именно ме накара да се обърна към репродуктивната медицина. Обожавам да работя с млади хора и да комуникирам с тях – не само като мои пациенти, но и като приятели. Вследствие на начина на живот, работа , училище , стрес и емоции се появяват първите проблеми още в съвсем ранна тийнейджърска възраст. Вярвам, че един млад човек и специалист като мен може да помогне на много пациенти с професионално отношение, достъпна комуникация и необходимото внимание към всички, които ми се доверяват.

Какво бихте посъветвали младите хора с репродуктивни проблеми?

На първо място да не се отказват.  Пътят не е лесен и изисква много доверие и подкрепа от страна на партньора, семейството и лекуващия лекар. Колкото и банално да звучи решение има за всеки проблем. В клиниката стартираме с диагностициране на самия проблем и с помощта на медицината и технологиите намираме неговото правилно решение. При първа консултация, винаги съветвам своите пациенти на първо място да се успокоят. В живота не всичко става по план или когато ние пожелаем. Понякога за успеха са нужни малко помощ и лични усилия. Първата стъпка е осъзнаването на проблема, последвана от консултация със специалист, който да оцени ситуацията и да предложи нейното решение. Бих допълнил мили хора, не чакайте твърде дълго.

Как се справяте с непрекъсното напрежение ? Ставане за водене на раждане  през малките часове на нощта и като цяло работата като акушер-гинеколог, която определено държи съзнанието ви будно дори когато спите?

Това призвание и морален дълг на този етап не ми тежи. Свикнал съм да живея в готовност, че във всеки един момент телефонът може да позвъни и да трябва да тръгна към болницата. Изключително съм благодарен на моето семейство, че ме разбира защото те са тези, които страдат най-много от моята липса на празници, на вечери или поводи на които би трябвало да присъствам. Случвало се е да ставам по средата на вечеря или  се е налагало да си тръгна от ресторант веднага след като съм поръчал. Има много такива ситуации, но никога до сега не съм съжалил и за миг относно избора си на професия. Човек се научава да планира. Когато имам нужда от почивка планирам поне шест месеца напред и за не повече от седмица. Работата ми е изключително отговорна и много хора разчитат на мен.

Следродилна депрасия? Как се възтановява една жена след естествено раждане? Има ли проблеми в половия живот след раждане?

Винаги съветваме нашите пациенти да не приемат новия член на семейтвото, като най-важната единица, а като попълнение в семейството, без да забравят хората около тях и нормалния начин на живот. Това е ключово за да се избегне депресията. С връщането на емоционалния заряд между отношенията на партньорите, не би следвало те да имат проблеми в полово отношение след раждането, ако то е протекло нормално. Ако е налице след родилна депресия и жената го осъзнава, моля да поговори със специалист, който да и помогне. Ето един съвет и към мъжката половина – Мъже, наблюдавайте жените си, ако забележете промяната в тяхното поведение или усещате, че нещо не е наред, моля ви подкрепяйте ги и потърсете адекватна помощ за да се справите заедно.

Д-р Карагеоргиев, може би  хората, които не ви познават в личния живот биха искали да прочетат малко повече за Вас и свободното ви време? Какво се крие зад тази чаровна усмивка?

В свободното си време най-вече обичам да съм физически активен. Спортувам, за да разтоваря ума си от работното ежедневие. Може би, интересен факт за читателите би бил, че съм любител на гурме кухнята. Харесвам хубавата храна, която радва всички сетива и обичам да и се наслаждавам в компанията на любимите хора.

Преди време обожавах да рисувам, но медицината и отдадеността ми към тази професия измести фокуса. Несъмнено мога да кажа, че в последните години животът ми е основно гинекологията и моите пациентите.

Д-р Милен Карагеоргиев

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK