• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
МЕНСТРУАЛНИЯ СИ ЦИКЪЛ

ПЪРВИЯ ДЕН ОТ МЕНСТРУАЛНИЯ СИ ЦИКЪЛ?

КАК ДА ОПРЕДЕЛЯ ПЪРВИЯ ДЕН ОТ МЕНСТРУАЛНИЯ СИ ЦИКЪЛ?

Нарушенията в менструалния цикъл са често срещани и обикновено са симптом на друго гинекологично заболяване. Поради това, проследяването на менструалния цикъл е от изключителна важност за всяка жена, без значение какви са репродуктивните й планове, а в наши дни съвременните технологии го правят по-лесно от всякога.

НОРМАЛЕН МЕНСТРУАЛЕН ЦИКЪЛ

Под „менструален цикъл“ разбираме периодът от началото на едно менструално кървене до началото на следващото. Нормално продължителността му е 21-35 дни (средно 28 дни).

Ден 1 от цикъла Ви е първият ден от менструацията, което означава първият ден от отделянето на ясна, червена кръв (зацапването не се брои). През това време матката изхвърля повърхностния слой на лигавицата си. Между 1 – 5 ден от цикъла ви в яйчниците започват да се развиват нови фоликули (мехурчета с течност, съдържащи яйцеклетки).

Между 5 и 12 ден един фоликул нараства значително повече от другите и се означава като доминантен. Той започва да отделя естроген, който от своя страна увеличава дебелината на маточната лигавица, подготвяйки я за бременност.

Около ден 12-16 настъпва отделянето на узрялата яйцеклетка (овулация). При жени с по-дълъг менструален цикъл, овулацията може да настъпи и около 21 ден. Яйцеклетката е годна за оплождане до 24ч след овулация. Сперматозоидите могат да оцелеят в женския репродуктивен тракт до 5 дни. Следователно редовните полови контакти няколко дни преди овулация повишават шансовете за забременяване.

На мястото на отделената яйцеклетка се образува жълтото тяло, което произвежда прогестерон и естрогени и подготвя маточната лигавица за имплантация на зародиша. Ако бременност не е настъпила, около 28 ден жълтото тяло дегенерира, престава да секретира хормони и настъпва менструацията.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ЗНАМ ПЪРВИЯ ДЕН ОТ МЕНСТРУАЛНИЯ СИ ЦИКЪЛ?

Знаейки кой е първият ден от менструалния Ви цикъл, можете лесно да изчислите приблизителната дата на овулацията (12-16 ден), следователно най-подходящите дни за зачеване. Това е по-трудно при жени с големи вариации в продължителността на менструалния цикъл. Днес съществуват домашни тестове за овулация, които значително улесняват двойките, правещи опити за бебе.

Някои хормонални изследвания се правят на строго определен ден от менструалния цикъл. Например, естрадиол, пролактин, лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH) се изследват на 3-ти ден, а прогестеронът – на 19-23-ти ден.

Някои лекарства се пият в конкретна фаза от менструалния цикъл. Например приемът на орални контрацептиви започва от първия ден на менструалния цикъл, а при някои жени се налага упоребата на прогестеронови препарати от 14-я ден.

КАК ДА ПРОСЛЕДЯВАМ МЕНСТРУАЛНИЯ СИ ЦИКЪЛ?

В наши дни съществуват различни приложения, които изцяло изместват стандартните менструални календари. Повечето приложения са безплатни и имат множество предимства – добавяне на други симптоми (главоболие, напрежение в гърдите и т.н.), характеристики на менструацията (количество кръв, болка) ,напомняне за прием на лекарства и дори опция за споделяне на информацията с лекар или партньор.

Менструалният цикъл на всяка жена е уникален. Независимо от това, значителните колебания в в продължителността, честотата и силата на кървенето трябва да бъдат обсъдени с Вашия акушер-гинеколог.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK