• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
КАКВО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ МЪЖЕТЕ

КАКВО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ МЪЖЕТЕ

КАКВО КОНКРЕТНО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ МЪЖЕТЕ, ЗА ДА СИ ПОМОГНАТ С ПЛОДОВИТОСТТА

Проблемите с фертилитета не засягат само жените. Мъжкият фактор е причина за инфертилитет в близо половината от случаите. Докато невинаги проблемът може да бъде „излекуван“, съществуват безопасни естествени методи, които повишават мъжката плодовитост и си заслужава да бъдат изпробвани.

ТРЕНИРАЙТЕ РЕДОВНО

Освен че е полезно за общото Ви здравословно състояние, редовното спортуване може да повиши нивата на тестостерон и да подобри плодовитостта. Проучвания показват, че спортуващите мъже имат по-високи нива на тестостерон и по-добро качество на спермата в сравнение с неактивните мъже.Трябва обаче да избягвате прекалените тренировки, тъй като това може да има обратен ефект и потенциално да намали нивата на тестостерон.

Ако рядко спортувате, но искате да подобрите плодовитостта си, превърнете физическата активност в част от ежедневието си – например заменете автомобила с колело.

СПРЕТЕ АЛКОХОЛА И ЦИГАРИТЕ

 Известно е, че тютюнопушенето има вредно въздействие върху качеството на сперматозоидите, по-специално върху концентрацията, подвижността и морфологията. Пушенето също е свързано с повишена честота на анеуплоидия (абнормален брой хромозоми) в човешките сперматозоиди,  и повишено оксидативно увреждане на ДНК на сперматозоидите.  В допълнение, хроничният прием на алкохол може да повлияе на мъжкия фертилитет чрез намаляване на обема на семенната течност, броя и подвижността на сперматозоидите и чрез засягане на морфологията им.

ПРИЕМАЙТЕ ДОСТАТЪЧНО ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

 Витамин C подсилва имунната система и се бори с оксидативния стрес, който е потенциален причинител на инфертилитет при мъжете. През лятото набавянето на този витамин е особено лесно, понеже той се съдържа в пресните плодове и зеленчуци (чушки, броколи, спанак, цитруси).

 Цинкът е важен минерал, намиращ се в големи количества в месото, рибата, яйцата и морските дарове. Проучвания показват, че дефицитът на цинк е свързан с ниски нива на тестостерон, лошо качество на сперматозоидите и повишен риск от мъжки инфертилитет. Освен това, добавките с цинк могат да компенсират намалените нива на тестостерон, които са свързани с прекомерно интензивни упражнения.

 Предполага се, че оптималните нива на витамин D са свързани с по-висок тестостерон. Храните, които бихте могли да добавите към менюто си в този случай са червено месо, риба (сьомга, пъстърва), яйца. Преди прием на хранителна добавка с витамин D е желателно да бъдат направени кръвни изследвания, понеже прекалената му концентрация е токсична за организма.

 Понякога промените в начина на живот не са достатъчни за постигане на спонтанна бременност. Ако с партньорката си правите опити за бебе от 1 година и все още нямате успех, Ви препоръчваме консултация със специалист по асистирана репродукция.

Компютърно асистиран спермален анализ (CASA)

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK