• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
БЕЗПЛОДИЕ ПРИ МЪЖЕТЕ

КАКВО ПРИЧИНЯВА БЕЗПЛОДИЕ ПРИ МЪЖЕТЕ?

В миналото, когато една двойка е имала проблеми със зачеването, вината се е търсила у жената. Днес знаем, че в близо 40% от случаите на инфертилитет се касае за т. нар. мъжки фактор.

Безплодието при мъжете може да бъде причинено от различни фактори и обикновено се оценява чрез спермален анализ (спермограма). Когато се извършва спермограма,  се изследват показатели като концентрация, подвижност и морфология на сперматозоидите. Леки отклонения в показателите не са задължително равни на инфертилитет. Вместо това, спермограмата  помага да се определи дали и как мъжките фактори допринасят за безплодието и насочва към конкретно лечение на проблема.

В тази статия ще обобщим повечето причини за безплодие при мъжете:

НАРУШЕНИЯ ВЪВ ФУНКЦИЯТА НА ТЕСТИСИТЕ

1.Варикоцеле, състояние, при което венозните съдове на тестисите са разширени, което води до застой на кръв и съответно повишена температура в скротума. Топлината може да повлияе на броя или формата на сперматозоидите. Затова нормалното разположение на тестисите е в скротума, извън коремната кухина.

2.Травмите на тестисите могат да повлияе на производството на сперматозоиди, водейки до намалена концентрация на сперматозоиди в семенната течност.

3.Вредните навици като употреба на алкохол, цигари или анаболни стероиди водят до намалено образуване на сперматозоиди.

4.Лечение на онкологични заболявания, включващо използването на някои видове химиотерапия, лъчетерапия или оперативно отстраняване на тестисите. Днес онкологичните пациенти имат опцията да замразят свои сперматозоиди преди започване на терапия.

5.Заболявания като диабет, муковисцидоза, някои видове автоимунни нарушения и някои видове инфекции могат да причинят тестикуларна недостатъчност.

ХОРМОНАЛНИ НАРУШЕНИЯ

Често се касае за нарушена функция на хипоталамуса или хипофизата. Това са структури в мозъка, произвеждащи хормони, част от които са необходими функция на тестисите. Производството на твърде много пролактин, хормон, произведен от хипофизната жлеза (обикновено поради наличието на доброкачествен тумор на същата), може значително да намали образуването на сперматозоиди.

Други хормонални причини могат да бъдат вродена надбъбречна хиперплазия, излагане на твърде много естроген или тестостерон, синдром на Кушинг и хронична употреба на кортикостероиди.

ГЕНЕТИЧНИ АНОМАЛИИ

Генетични състояния като синдром на Kleinfelter, микроделеция на Y-хромозома, миотонична дистрофия и други, по-рядко срещани генетични разстройства могат да доведат до понижено до липсващо образуване на сперматозоиди. Някои вродени аномалии на репродуктивната система като вродена агенезия на семепроводите пък пречат на транспорта на сперматозоидите до семенната течност.

Ако се притеснявате, че попадате в някоя от тези рискови категории, не отлагайте консултацията си с уролог. Той ще проведе необходимите изследвания и ще Ви разясни какви са опциите Ви.

 

КАКВО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ МЪЖЕТЕ

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK