• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
КАК ВЪЗРАСТТА ВЛИЯЕ НА ПЛОДОВИТОСТТА?

КАК ВЪЗРАСТТА ВЛИЯЕ НА ПЛОДОВИТОСТТА?

Пикът на плодивитостта при жените е от края на тийнейджърските години до около 29-годишна възраст. Съвременната жена има повече от всякога възможности за личностно развитие, следователно много често раждането на първото дете се отлага за след като са постигнати някои успехи (кариера, образование, пътувания)

 Към 30-годишна възраст плодовитостта започва да намалява. Този спад става по-осезаем около 35-тата година. Към 45 г. плодовитостта е намаляла толкова много, че забременяването по естествен път е малко вероятно за повечето жени.

ВЪЗРАСТ И ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ

Жените се раждат с фиксиран брой яйцеклетки в яйчниците си, като яйчниковият резерв намалява с възрастта. При нормално овулираща жена всеки месец една или повече от тези яйцеклетки узрява под въздействието на FSH (фоликулостимулиращ хормон). Още няколкостотин започват да зреят, но стават атретични и „умират“ всеки месец. С напредване на върастта качеството на яйцеклетките се понижава.

КАКВИ СА ШАНСОВЕТЕ ЗА ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ В КЪСНА ВЪЗРАСТ?

Шансът една жена на възраст 20-30 години да забременее в рамките на един менструален цикъл е около 25%. Тази статистика важи в случай, че двойката не страда от репродуктивни проблеми. До 40-годишна възраст около 1 на всеки 10 жени ще забременее през този същия менструален цикъл. Плодовитостта на мъжа също намалява с възрастта, но не толкова предсказуемо.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ НА КЪСНАТА БРЕМЕННОСТ?

Не е тайна, че късната бременност рискова за усложнения. Например бременните жени над 40 години имат повишен риск от прееклампсия, често срещано и опасно хипертонично състояние.

Възрастните хора страдат от повече хронични заболявания като цяло, например високо кръвно налягане и диабет. Бременността може да влоши тези състояния, което да има негативни последствия както за майката, така и за плода. Гинекологичните проблеми като миома на матката и ендометриоза също са по-често срещани.

Рисковете от спонтанен аборт и преждевременно раждане са по-високи при жени на възраст над 35 години. Освен това многоплодната бременност е по-честа при по-възрастните жени, отколкото при по-младите. Това явление се дължи на факта, че яйчниците отделят по-често повече от една яйцеклетка по време на овулация.

Всяка жена има правото да избере кога да стане майка. Ако се притеснявате, че възрастта Ви може да попречи на забременяването Ви, се обърнете към Вашия акушер-гинеколог. Той ще Ви даде най-компетентните съвети относно Вашия случай.

ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ИЗЧЕРПАН ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK