• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
инвитро

ЕМОЦИЯ И СТРЕС ПРИ ИНВИТРО

До момента, когато Вашият лекар препоръча ин витро фертилизация (IVF), вероятно вече сте преживели години на емоционален стрес и тревожност, които често съпътстват безплодието.

Ин витро фертилизацията може да бъде емоционално, физически и финансово изтощително преживяване. Всъщност пациентите са оценили подлагането на IVF като по-стресиращо или почти толкова стресиращо, колкото всяко друго голямо събитие в живота, включително смъртта на член на семейството и развод.

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА СТРЕС ПО ВРЕМЕ НА ИНВИТРО?

Най-често стресът и негативните емоции са свързани с възможни странични ефекти от страна на прилаганите медикаменти, както и страхът от евентуален неуспех. Въпреки опциите за финансиране на процедурата (от Център за асистирана репродукция или общински фондове), заплащането на ин витрото също поражда тревожност.

СЪВЕТИ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СТРЕСА ПО ВРЕМЕ НА ПРОЦЕДУРА

  1. Много двойки изпитват страх от самата процедура (дали ще има болка, потенциални странични ефекти, успеваемост и др.). Използвайте времето, през което сте при лекуващия Ви лекар, да зададете всичките си въпроси. Уверяваме Ви, че няма да изглеждате глупаво. Информацията от компетентно лице може до голяма степен да Ви подготви за предстоящите манипулации и да намали страха от непознатото.
  2. Разговаряйте с двойки, които вече са преминали през ин витро фертилизация. Разбира се, не забравяйте, че всяко преживяване е уникално и индивидуално.
  3. Направете с партньора си план за бъдещето. Колко пъти бихте пробвали да забременеете чрез асистирана репродукция? Какво бихте искали да се случи с неизползваните яйцеклетки или ембриони?
  4. Опростете живота си, доколкото е възможно. Не се натоварвайте с други важни събития, освен ако не е наложително.
  5. Отделяйте време за спорт, хобита и всякакви други занимания, които Ви карат да се чувствате щастливи.

Емоциите и стресът често  са  неизбежна част от ин витро процедурите.  Те са напълно нормални и очаквани, стига да не пречат на останалите аспекти от ежедневието Ви. Ако усетите, че емоционалното Ви състояние се влошава твърде рязко, Ви съветваме да се обърнете към психолог с опит с двойки с репродуктивни проблеми.

КАКВО ПРИЧИНЯВА БЕЗПЛОДИЕ ПРИ МЪЖЕТЕ?

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK