• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ИНФЕКЦИИТЕ ПРЕЗ ЛЯТНАТА ПОЧИВКА

ИНФЕКЦИИ ПРЕЗ ЛЯТНАТА ПОЧИВКА-КАК ДА ГИ ПРЕДОТВРАТИМ?

Всеки сезон има своите характерни болести. През зимата е пикът на респираторните заболявания, докато през лятото най-често срещани са гастроинтестиналните инфекции, както и ухапванията от насекоми.

СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ИНФЕКЦИИ

Могат да бъдат както вирусни, така и бактериални. Най-често са свързани с лоша хигиена – неправилно съхраняване или обработка на хранителните продукти.  Обикновено симптомите включват гадене, повръщане, коремни болки и диария, а при децата – умора и общо неразположение.

Не е задължително всяка ваканция да включва подобни неразположения, понеже превенцията им е сравнително лесна. Също както и при Covid-19, редовното миене на ръцете е изключително важно. Тъй като заразяването става предимно чрез храната, подбирайте много внимателно къде се храните. В наши дни човек лесно може да открие отзиви в интернет за почти всеки ресторант. Освен това, мръсните менюта, тоалетни и покривки трябва да бъдат „червен флаг“, че хигиената в кухнята не е по-различна.

Най-опасното усложнение на тези инфекции е дехидратацията, свързана с диарията и повръщането. Отложете плажа за 1-2 дни, почивайте си на хладно и не приемайте тежка, мазна храна – ако състоянието Ви се влошава, най-добре посетете местния медицински център.

ИНФЕКЦИИ НА ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА

Мокрите бански и изкуствените материи са отлична среда за развитието на гъбички и бактерии. Поради особеностите на женската анатомия, дамите са в пъти по-податливи на инфекции на пикочо-половата система. Следователно, за да си спестите цистита, Ви съветваме винаги да сменяте мокрия бански след къпане, както и да пиете много течности – по-честото уриниране „отмива“ бактериите.

ТОПЛИНЕН ОБРИВ

Причината за това неразположение са блокираните потни жлези. Натрупването на потта под кожата Ви, причинява обрив и малки, сърбящи подутини. Когато неравностите се спукат и отделят пот, много хора усещат неприятно бодливо чувство по кожата си. Всичко, което можете да направите, за да спрете обилното изпотяване, ще е в полза да не развиете това неразположение.

Съветите, които дерматолозите дават на своите пациенти, за предотвратяване прекомерното изпотяване, включват:

  • Носене на леки, широки дрехи от памук.
  • Тренировки в по-хладните части на деня
  • Поддържайте кожата си хладна

УХАПВАНИЯ ОТ НАСЕКОМИ

Лятото е сезонът на насекомите – комари, кърлежи, пчели, мухи, оси и какви ли не инсекти заплашват да провалят почивката или разходката ни. За щастие у нас комарите не са особено опасни, но пък ухапванията им са достатъчно неприятни. Предполага се, че светлите дрехи, както и консумацията на чесън ги отблъскват. Най-надеждни остават репелентите, като някои от тях предпазват и от кърлежи. Ако сте бременна или кърмите, задължително проверете дали съответният продукт е подходящ за Вас!

Не се опитвайте да премахвате забит кърлеж чрез въртене или други домашни методи, а потърсете лекарска помощ. Специалистите ще Ви обяснят най-добре дали е необходима антибиотична профилактика и за какви симптоми да следите през идните дни.

МОРЕТО И МОЯТА БРЕМЕННОСТ

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK