• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
Какво мога да направя за да проверя качеството на яйцеклетките си

ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ – КАК МОГА ДА ПРОВЕРЯ КАЧЕСТВОТО НА ЯЙЦЕКЛЕТКИТЕ СИ?

Качеството на яйцеклетките играе ключова роля за женската плодовитост . Здравите яйцеклетки имат най-голям шанс да се развият в ембрион, да се имплантират в матката и да доведат до успешна бременност.

Важно е да се отбележи, че не съществува конкретен тест за определяне на качеството на яйцеклетките. Вместо това, в  практиката се комбинират различни изследвания, които ни дават информация за женската фертилност.

Съвременните методи за определяне качеството на яйцеклетките включва изследване на яйчниковия резерв, хормонални изследвания, както и трансвагинална ехография. Предвид се взема и възрастта на жената, защото е пряко свързана с количеството и качеството на яйцеклетките.

ВЪЗРАСТ И КАЧЕСТВО НА ЯЙЦЕКЛЕТКИТЕ

С напредването на възрастта нараства броят на яйцеклетките с хромозомни аномалии, тоест съдържащи твърде малко или твърде много хромозоми. Ако оплождането настъпи с такава анормална  (анеуплоидна) яйцеклетка, ембрионът ще наследи съответната аномалия. Повечето анеуплоидни ембриони или няма да успеят да се имплантират в матката, или ще доведат до спонтанен аборт. В някои случаи плодът бива износен, но страда от хромозомни дефекти. Пример за такъв е синдромът на Даун, при който децата имат допълнителна 21-ва хромозома.

На 30-годишна възраст  около 70% от яйцеклетките на жените са хромозомно нормални. На 40 години само около 35% от яйцеклетките са без аномалии. Това е една от причините фертилността да намалява с напредването на годините.

ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ

За разлика от мъжете, които образуват сперматозоиди през целия си живот, жените се раждат с фиксиран брой незрели яйцеклетки (1-2 милиона). От тях само няколкостотин узряват и достигат до овулация, тоест могат да бъдат оплодени.

Нормално е яйчниковият резерв да намалява с напредването на възрастта. Понякога този процес започва по-рано (преди 40-годишна възраст). Това състояние наричаме преждевременно изчерпан яйчников резерв. Трябва да се прави разлика между „преждевременно изчерпан яйчников резерв“ и „преждевременна менопауза“. При преждевременната менопауза има пълен стоп на овулацията. При преждевременно изчерпан яйчников резерв настъпва овулация, но доста по-рядко. Отделените при тази овулация яйцеклетки, обаче, са с понижено качество.

При съмнения за преждевременно изчерпан яйчников резерв, Вашият акушер-гинеколог ще назначи хормонални изследвания (Антимюлеров хормон, FSH, LH), както и ехография на яйчниците. В зависимост от резултатите и придружаващата патология, ще Ви бъдат представени варианти за лечение.

ХОРМОНАЛНИ ТЕСТОВЕ

  1. Антимюлеров хормон. Антимюлеровият хормон се секретира от гранулозните клетки на фоликулите в яйчниците. Концентрацията му е пропорционална на броя на фоликулите. Следователно, колкото повече са фоликулите, толкова по-висока ще е концентрацията на АМХ.
  2. Фоликулостимулиращ хормон (FSH).  FSH е от решаващо значение за развитието на фоликулите. Той се секретира от хипофизата и стимулира узряването на фоликулите в яйчниците. Високата концентрация на FSH на 3ти ден от цикъла е свързана с по-малък яйчников резерв.
  3. Естрадиол (E2). Изследва се заедно с FSH на 3тия ден. Преждевременното покачване на естрадиола ранно във фоликулярната фаза е предизвикано от увеличаващи се нива на FSH при жени с намаляващ яйчников резерв.

ТРАНСВАГИНАЛЕН УЛТРАЗВУК

Трансвагиналният ултразвук ни позволява да оценим броя на антралните фоликули в яйчниците. Ултразвукът обикновено се провежда между третия и дванадесетия ден от цикъла и се извършва чрез преброяване на общия брой фоликули между 4 и 9 милиметра в двата яйчника. Фоликулите са яйцеклетки, които потенциално могат да узреят и да овулират. По-малък брой фоликули означава, че може да имате проблеми с качеството и количеството на яйцеклетките.

КАКВО СЛЕДВА ОТТУК НАТАТЪК?

След интерпретация на резултатите от изследванията Ви, Вашият акушер-гинеколог ще Ви предложи план за действие, съобразен със здравословното Ви състояние и лични предпочитания.

Ако имате притеснения относно фертилността си, можете да се консултирате с репродуктивните специалисти на Ню Лайф.

АНТИМЮЛЕРОВ ХОРМОН

НА 40 ГОДИНИ СЪМ. ТВЪРДЕ ВЪЗРАСТНА ЛИ СЪМ ЗА БЕБЕ?

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK