• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
МОГАТ ЛИ НЕРЕДОВНИТЕ МЕНСТРУАЦИИ ДА СА ПРИЗНАК НА БЕЗПЛОДИЕ?

МОГАТ ЛИ НЕРЕДОВНИТЕ МЕНСТРУАЦИИ ДА СА ПРИЗНАК НА БЕЗПЛОДИЕ?

 Дължината на менструалния цикъл  е индивидуална за всяка жена, като нормално е между 21 и 35 дни, средно 28 дни. Вариации от няколко дни всеки месец не са изключени.

 Когато менструалният цикъл е по-дълъг от 35-40 дни, състоянието се нарича олигоменорея.

КАКВО ПРИЧИНЯВА НЕРЕДОВНА МЕНСТРУАЦИЯ?

 Възможно е промени в начина на живот като стрес, пътувания или изтощителни тренировки да доведат до нередовна менструация. Обикновено цикълът се нормализира след като се върнете към обичайното си ежедневие. Резките промени в теглото също се отразяват върху менструацията.

При младите момичета е нормално менструацията да не е особено редовна първите години след настъпването й.

 Олигоменорея може да е налице след раждане, докато се възстанови хормоналния баланс на организма. Кърменето потиска овулацията и в този период менструация може въобще да не настъпи (лактационна аменорея). Напомняме, че кърменето не трябва да се използва като метод за контрацепция.

Хормоналните промени в перименопаузата водят до разреждане честотата на менструациите и тяхното окончателно спиране (менопауза).

НЕРЕДОВНА МЕНСТРУАЦИЯ И ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ

 Ако досега сте имала редовна менструация и изведнъж това се е променило, без да имате обяснение за което, е необходимо да се обърнете към акушер-гинеколог.  Нередовната менструация е симптом на състояния като Синдром на поликистозните яйчници, ендометриоза или преждевременно изчерпан яйчников резерв.

Ендокринологични нарушения като хипо- или хипертиреоидизъм, както и различни хормон-секретиращи тумори (пролактином и др.) имат отношение към менструалния цикъл. Затова подходът при подобни оплаквания, особено когато жената желае да забременее, е комплексен.

ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ ПРИ НЕРЕДОВНА МЕНСТРУАЦИЯ

Олигоменореята не е равна на инфертилитет. Възможно е обаче забременяването да отнеме повече време.

При жените с редовна менструация е по-лесно да се определи кога настъпва овулация и съответно най-подходящото време за опити за бебе. Това е почти невъзможно, когато няма никаква прилика между дължината на отделните менструални цикли (твърде дълги редуващи се с твърде къси цикли).

По-големия проблем обаче, е когато олигоменореята е съпроводена с ановулаторни цикли. Това са менструални цикли, при които липсва овулация. Кървене може да настъпи, като то обикновено е по-обилно или по-оскъдно от нормалното за конкретната жена. Овулаторните нарушения са едни от най-често срещаните причини за инфертилитет (около 30% от всички случаи).

Нередовните менструации не са задължително симптом на сериозен проблем. Въпреки това е важно състоянието Ви да бъде оценено от акушер-гинеколог. В зависимост от личните Ви приоритети (забременяване, контрацепция или друго) ще Ви бъде предложен план за действие.

ПЪРВИЯ ДЕН ОТ МЕНСТРУАЛНИЯ СИ ЦИКЪЛ?

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK