• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
МОГА ЛИ ДА СЪМ С ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА БРЕМЕННОСТ И ДА НЕ СЪМ БРЕМЕННА?

МОГА ЛИ ДА СЪМ С ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА БРЕМЕННОСТ И ДА НЕ СЪМ БРЕМЕННА?

Независимо от желания резултат, домашният тест за бременност е бърз и лесен за употреба и най-важното – наличен е във всяка аптека.

КАК РАБОТЯТ ТЕСТОВЕТЕ ЗА БРЕМЕННОСТ?

Домашният тест за бременност открива в урината хормон, наречен бета-човешки хорионгонадотропин (ЧХГ). Той се произвежда от структури на ембриона през първите седмици от бременността, а след това – от плацентата. От там хормонът навлиза в кръвообращението, а след това се екскретира с урината.

Нивата на ЧХГ се удвояват всеки ден.  Много производители твърдят, че тестовете им са 99% ефективни още не първия ден от закъснението на менструацията. Ранното тестване е възможно да даде фалшиво отрицателен резултат. Затова Ви съветваме да изчакате или да повторите теста една седмица след закъснението на менструацията Ви.

За най-точен резултат, използвайте теста при първото уриниране сутрин, защото тогава нивата на ЧХГ са най-високи. Ако се налага да се тествате по друго време, трябва да са  минали поне 4 часа, през които да не сте уринирала и да ограничите приема на течности през този период.

МОГАТ ЛИ ЛЕКАРСТВАТА ДА ПОВЛИЯЯТ НА РЕЗУЛТАТА?

Лекарства за лечение на инфертилитет, съдържащи ЧХГ е възможно да се отразят на точността на теста. Всички останали лекарства, включително антибиотици и орални контрацептиви, не влияят върху тестовете за бременност.

С ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ СЪМ, А НЕ СЪМ БРЕМЕННА

Фалшиво положителен резултат е възможен скоро след аборт (спонтанен или оперативен) или раждане. Това е така, защото отнема няколко седмици, докато организмът напълно се изчисти от синтезирания ЧХГ.

Подобен сценарий е възможен ако скоро сте претърпяла химическа бременност (вид ранен спонтанен аборт).

При гестационната трофобластна болест (рядко състояние на абнормен растеж на ембрионални структури), както и някои хормон-секретиращи тумори също са налице високи нива на ЧХГ, които тестът за бременност отчита като положителен резултат.

Без значение дали е налице бременност или не, е важно да се свържете с акушер-гинеколог при положителен тест за бременност. Той ще назначи допълнителни изследвания (кръвни тестове, ехография и др.) според Вашето състояние и ще Ви насочи към следващите стъпки.

СПОНТАНЕН АБОРТ

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK