• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ГРИЖА ЗА ДВА ЖИВОТА

ГРИЖА ЗА ДВА ЖИВОТА – БРЕМЕННОСТ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Всяка дама се стреми за бeзпpoблeмнa бpeмeннocт, въпpeĸи чe това нe винaги е постижимо.

Бpeмeннocттa e периодът, ĸoгaтo грижата за вашия душевен и физически комфорт е на първо място!

И вce пaĸ, aĸo сте добре информиранa и cлeдвaтe cъвeтите на вашия акушер-гинеколог следва този вълшебен период да минe лeĸo и в резултат да имате едно живо и здраво бебе.

В следващите редове ще обърнем внимание към какво трябва да са внимателни и предпазливи бъдещите мами и как да продължи нормалния ритъм на живот без притеснения.

9-те месеца и козметичните продукти

Докато за някои дами бременността може да е предпоставка за здрава и сияйна кожа, то в други случаи увеличеното количество хормони през този период могат да имат обратен ефект. Поради променящите се естрогенни нива, често срещано е жените да развият проблемна кожа, дори ако преди това не са имали проблеми в тази насока.

Необходимо е да се информирате за съдържанието на козметичните продукти преди тяхното закупуване

Например

–              Ретиноиди – вид витамин А, те се намират обикновено в кремовете против стареене на кожата, в продуктите срещу акне, за лечение на пигментни петна

–              Бета хидроксилна киселина (ВНА)- съдържат се в някой козметични продукти за лечение на дерматологични проблеми, зачервявания или възпалителни процеси.

–              Салицилова киселина – част от семейството на аспирините, целта й е да намали зачервяването и възпалението на кожата.

–              Парабени и фталати – локализират се в почти всички козметични продукти – шампоани за коса, лосиони, кремове, сапуни

Дори и в минимални дози, токсичните химикали имат свойството да проникват през кожата и лигавицата, достигайки през утробата до плода. Това от своя страна крие рискове за вашето бебе и съответно използваната козметика трябва да е с изчистен състав, без вредни и предизвикващи алергии субстанции.

Ориентирайте се към козметика с максимално изчистен състав и с близки до природата компоненти.

Лекарствата – (без)опасната необходимост

Приемът на лекарства без предписание от лекар по време на бремеността е нежелателно.

Влиянието на лекарствените продукти зависи от гестационната възраст на плода, от механизма на действието им, от дозировката и общото здравословно състояние на бременната. Рискът от увреждания е най-голям през първия триместър, период характерен с органогенезата.

Лечението с неподходящи препарати в този срок може да предизвика вродени аномалии, прекъсване на бременността в начален етап, изоставане в развитието на плода, вътреутробна смърт, вродени ендокринни или други функционални разстройства. Заедно с това обаче, съществуват и лекарствени групи, които са съвместими с бременността и не водят до последващи проблеми в цялостното развитие на бебето.

Лекарствените препарати се разделят в пет групи в зависимост от ефектите им върху плода – А, В, С и D.

Категория А са лекарства, които са доказано безвредни – фолиева киселина, витамин В6 и тиреоидни препарати (за щитовидната жлеза) в предписана дозировка.

Категория В са медикаменти, позволени по време на бременност, включващи определени антибиотици, парацетамол, препаратите против киселини, дексаметазон, ибупрофен (в ниски дози).

Категория C са лекарствени продукти, за които безопасността на употребата не е доказана при хора. Към тази група спадат ципрофлоксацин, дигоксин, фуроземид, гентамицин, дексаметазон, омепразол и др.

Медикаментите в група D имат доказан тератогенен ефект при хора, но в случай на животозастрашаващ момент е възможна тяхната употреба.

Противовъзпалителни и обезболяващи медикаменти – приемани в ниски дози нямат доказан негативен ефект върху плода. Най – подходящият медикамент при болки и висока темепратура при бременни, който няма доказани негативни ефекти върху развитието на плода е парацетамолът.

Храната – удоволствието, с което трябва да се внимава

Здравословния хранителен режим е препоръчителен по време на бременност, за да се осигури правилното и оптимално развитие на плода. Принципът : яж като за двама не е подходящ

Препоръчително е да се избягва консумацията на пържени и пикантни храни. Употребата на алкохолни напитки и тютюневи изделия са нежелателни. Консумацията на кафе и напитки съдържащи кофеин би следвало да се обсъди с лекуващия лекар.

Желателно да изключите от вашето меню са:

–              Не пастьоризирани продукти – консумацията им може да доведе до листериоза, причинена от бактерията Listeria или токсоплазмоза, инфекция, причинена от паразит. В тази хранителна група спадат сирената Бри, Камембер, френско синьо сирене. Тях можете да консумирате след термична обработка.

–              Храни, включващи в състава си сурови яйца

–              Риба и морски дарове с високи нива на живак

–              Сурово-сушени колбаси и месни продукти

Интернет пространството е неизчерпаем източник на информация, който често може да доведе до допълнително объркване или излишна паника.

Винаги при нужда потърсете компетентно мнение или съвет от вашия наблюдаващ лекар относно всичко, което ви вълнува в този толкова специален момент за вас, когато грижата за двама е двойно по-голяма, а въпросите още повече!

ИЗТОЧНИК: АПТЕКИ ЗАПАД

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK