• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
РУБЕОЛА И БРЕМЕННОСТ: ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

РУБЕОЛА И БРЕМЕННОСТ: ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Рубеола е вирусно инфекциозно заболяване, срещу което се провежда задължителна ваксинация. Макар и да протича сравнително леко при повечето хора, инфекцията е изключително опасна за бременните жени и неродените им деца, често водеща до фатални последици.

 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РУБЕОЛАТА?

Заразяването с рубеола става по въздушно-капков път (чрез отделяне на вируса при кихане и кашляне) или при употреба на общи прибори и предмети от бита . Инкубационният период (периодът от заразяването до поява на симптоми) е средно около 14 дни. Боледуват предимно деца. Заболяването протича с повишена температура, уголемени лимфни възли, конюнктивит и характерен обрив. Артрит (болезнени и оточни стави) се наблюдава при младите момичета и жените. Болният е заразен 8 дни преди и 8 дни след появата на обрива. Възможно е и безсимптомно протичане в 25-50% от случаите. Това означава, че човек може да няма оплаквания, но да е инфектиран и потенциално да зарази останалите.

 Най-засегнати от рубеола са Африка и Азия, а от европейските страни – Полша (292 случая за 2019г.) и Украйна (138 случая за 2019г.). В България са наблюдавани единични случаи, но нарастването на антивакс движенията може да доведе до избухването на епидемии.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

 Синдромът на вродена рубеола се наблюдава при новородени, чиито майки са боледували от рубеола по време на бременност. Вирусът се предава от майчината кръв през плацентата, а от там – в кръвообращението на бебето. Рубеолата засяга почти всички органи на развиващия се плод и в голяма част от случаите  инфекцията води до спонтанни аборти и мъртвораждания.

 При заразяване на майката преди 12 гестационна седмица бебетата се раждат със сериозни дефекти: слепота, глухота, вродени сърдечни малформации, изоставане в умственото развитие, ниско тегло. Освен това са предразположени към диабет и хипотиреоидизъм на по-късен етап.

 При заразяване след 12 гестационна седмица, рубеолата засяга предимно белите дробове и бебетата развиват пневмония.

ДИАГНОЗА И ПРЕВЕНЦИЯ

 Рубеолата се диагностицира чрез изследване на специфични IgG и IgM антитела и изолиране на вируса от назофаринкса. Изследването на антитела дава информация и за наличието на имунитет.

 На задължителна ваксинация срещу рубеола подлежат всички деца. Ваксината е комбинирана срещу морбили, паротит и рубеола. Поставят се 2 дози: на 13 месеца и на 12 години, като защитата е над 95%. Ваксината е подходяща и за възрастни, които са пропуснали да се ваксинират.  Ако планирате бременност, трябва да отложите опитите за бебе  за 1 месец след приложението на ваксината.

ИНФЕКЦИИ ПРЕЗ ЛЯТНАТА ПОЧИВКА-КАК ДА ГИ ПРЕДОТВРАТИМ?

РАЗЛИКА МЕЖДУ ВИРУСЕН ГРИП И НАСТИНКА

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK