• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ПРОБЛЕМИ С РАННА БРЕМЕННОСТ: ПЪРВИ ТРИМЕСТЪР

ПРОБЛЕМИ С РАННА БРЕМЕННОСТ: ПЪРВИ ТРИМЕСТЪР

Нормалната бременност продължава 40 седмици, считано от датата на последната Ви менструация. Отделно, 40те седмици са разделят на 3 триместъра: първи триместър – от началото до 13 гестационна седмица; втори триместър – от 14 до 27 гестационна седмица; трети триместър- от 28 гестационна седмица до раждането.

 Всеки етап от вашата бременност е свързан с много и най-вече положителни емоции, но си има своите особености. Понякога обаче се появяват проблеми, за които всяка жена трябва да бъде подготвена.

 ГЕНИТАЛНО КЪРВЕНЕ

 Леко кървене или зацапване е често срещано през първия триместър. В повечето случаи не е повод за притеснение, особено ако не е съпроводено с други симптоми (например болки в корема). Въпреки това, е абсолютно задължително да бъдете прегледана от акушер-гинеколог, за да се изключат някои сериозни усложнения.

ГАДЕНЕ И ПОВРЪЩАНЕ

 Почти всички бременни изпитват гадене или повръщане  през първия триместър. Това се дължи на повишените нива на ЧХГ (човешки хорионгонадотропин). Понякога повръщането е толкова интензивно, че представлява сериозен риск за майката (екстремна дехидратация и невъзможност да приема хранителни вещества), което пък се отразява на бебето. Такова състояние се нарича хиперемезис гравидарум и за щастие се среща рядко.

СПОНТАНЕН АБОРТ

 Повечето аборти настъпват през първия триместър. Причините за тях за многобройни: генетични дефекти у ембриона, инфекции,ендокринни и автоимунни заболявания, и др. Симптомите на спонтанен аборт включват силни коремни болки, вагинално кървене, гадене или повръщане.

ИЗВЪНМАТОЧНА БРЕМЕННОСТ

 Извънматочната бременност представлява имплантиране на ембриона извън маточната кухина, най-често в една от маточните тръби. Понеже маточните тръби не могат да увеличават размера си както матката, нарастването на имплантирания ембрион може да доведе до тяхното разкъсване. Характерните симптоми са аменорея (липса на менструация), силни болки от едната страна, кървене. Разстроената извънматочна бременност, както и спонтанният аборт изискват спешна медицинска намеса.

МОГА ЛИ ДА ПРЕДОТВРАТЯ НЯКОИ ПРОБЛЕМИ?

За съжаление, повечето усложнения на първи триместър са извън контрола на бременната жена. Това, което можете да направите е да се грижите както за емоционалното, така и за физическото си здраве: придържайте се към балансиран хранителен и двигателен режим, спрете цигарите и алкохола. И най-важното – ако имате притеснения, че нещо не е наред, търсете своевременна медицинска помощ!

Основни правила на хранене, когато се опитвате да забременеете

СПОНТАНЕН АБОРТ

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK