• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ембриотрансфер

КАКВО СЕ СЛУЧВА СЛЕД ЕМБРИОТРАНСФЕРА

Какво представлява и какво да очаквам след ембриотрансфера?

При ин витро фертилизация оплодените яйцеклетки (вече ембриони) се култивират в специална среда от 2 до 6 дни (течност, съдържаща хранителни вещества), след което те са готови да бъдат прехвърлени (трансферирани) в матката на пациентката. Тази процедура е известна като ембриотрансфер (ET).

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕМБРИОТРАНСФЕРЪТ?

Ембриотрансферът е бърза и безболезнена процедура, траеща 15-30 минути.  Във влагалището на пациентката се поставя спекулум и маточната шийка се почиства.

След потвърждаване на самоличността на пациентката, ембриологът аспирира нейните ембриони в катетър. След това предоставя катетъра на гинеколога, който го въвежда през цервикалния канал в маточната кухина с помощта на ултразвукова визуализация.

След като върхът на катетъра достигне оптимално положение за ЕТ, гинекологът депозира ембрионите в маточната кухина. След това катетърът се изтегля и ембриологът го проверява, за да се увери, че всички ембриони са били трансферирани.

След процедурата пациентката остава за наблюдение на гинекологичния стол около 30 минути.

КАКВО МОГА ДА ПРАВЯ СЛЕД ЕМБРИОТРАНСФЕРА?

 След ембриотрансфер не са необходими кой знае какви промени в начина Ви на живот. Важно е да си почивате достатъчно, но не и да лежите постоянно. Избягвайте тежките тренировки, половите контакти и горещите температури (вана, сауна, плаж и т.н.). Спрете алкохола и цигарите, и приемайте предписаните Ви медикаменти.

 И най-важното – отделете време за себе си и партньора си, защото го заслужавате.

СИМПТОМИ НА УСПЕШЕН ЕМБРИОТРАНСФЕР

 Единственият сигурен начин да знаем, дали ембриотрансферът е бил успешен, е чрез тест за бременност. Много жени изпитват симптоми, сходни с тези при бременност, около седмица след ЕТ. Това обаче не е гаранция за положителен резултат, защото може да е причинено от хормоналните препарати, които се приемат преди и след процедурата.

 Най-честите симптоми след ЕТ са:

  • леко вагинално кървене
  • напрежение в гърдите
  • често уриниране
  • лека коремна болка или болка в кръста
  • лесна уморяемост

Възможно е и да не изпитвате абсолютно нищо по-различно и все пак да сте бременна.

КОГА ДА СИ НАПРАВЯ ТЕСТ ЗА БРЕМЕННОСТ?

 Много жени се изкушават да се тестват още на следващия ден след процедурата. Това не е препоръчително, защото можете да получите фалшиво отрицателен резултат. Производството на ЧХГ (хормонът, който изследваме при теста за бременност) започва около 6-ия ден след ембриотрансфера.

 Съветваме Ви да си направите теста не по-рано от 16-ия ден след процедурата, когато нивото на ЧХГ е достатъчно високо, за да бъде достоверен резултатът. Можете да си направите както домашен (уринарен), така и кръвен тест. Важно е да уведомите клиниката веднага, дори и при отрицателен резултат.

Потвърждаване на бременността

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK