• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ПРОБЛЕМНО ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ, ДОНОРСТВО И ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ЯЙЦЕКЛЕТКИ (1)

ДОНОРСТВО И ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ЯЙЦЕКЛЕТКИ

За постигане на успешна бременност при някои двойки се налага използването на донорски яйцеклетки. Към това се преминава само след направа на необходимите изследвания и изричната препоръка на вашия акушер-гинеколог, специалист по лечение на безплодие. Алтернативата на донорската програма е замразяването на собствени такива на по-ранен етап от живота.

ЗА КОГО Е ПОДХОДЯЩА ДОНОРСКАТА ПРОГРАМА?

Основната група пациентки, които имат нужда от донорски яйцеклетки са тези, които не реагират достатъчно добре на хормонална стимулация (така наречените low responders), поради тяхната възраст или недостатъчен яйчников резерв, и които не са замразили свои яйцеклетки на по-ранен етап от живота си.

КОЙ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОНОР НА ЯЙЦЕКЛЕТКИ?

Според Наредба 28 за Дейностите по Асистирана Репродукция донорството на яйцеклетки “може да бъде от анонимни дарители или от родствени дарители (сестра, братовчедка)” И в двата случая донорът трябва да отговаря на строго определени условия: възраст, да има поне 1 живородено дете, да има отрицателни резултати от изследвания за HIV, хепатит В и С и сифилис.

КОГА  Е ПОДХОДЯЩО ДА ЗАМРАЗЯ ЯЙЦЕКЛЕТКИТЕ СИ?

Причините една жена да обмисли замразяване на собствени яйцеклетки са разнообразни. Вашият акушер-гинеколог би Ви препоръчал замразяване на яйцеклетки, ако при Вас има риск от преждевременно изчерпан яйчников резерв или имате фамилна анамнеза за преждевременна менопауза. Ако Ви предстои химио- или лъчетерапия, замразяването също би  било подходящо за Вас, понеже тези методи на лечение могат да увредят яйчниковата функция.

МОГА ЛИ ДА ЗАМРАЗЯ ЯЙЦЕКЛЕТКИ БЕЗ МЕДИЦИНСКИ ИНДИКАЦИИ?

Съществува и така нареченото „замразяване по социални причини“, което става все по-популярно. То е подходящо за жени, които биха желали да отложат майчинството за по-късен етап поради кариерно развитие, обучение, липса на партньор и т.н. Известно е, че с напредването на възрастта не само количеството, но и качеството на яйцеклетките намалява, което се отразява на фертилитета, но и на  успеваемостта на асистираната репродукция.  Яйцеклетките остават на възрастта, на която са били замразени, което дава голяма свобода на жената да избере най-правилния момент да стане майка.

КАК МОГА ДА ПРОВЕРЯ КАЧЕСТВОТО НА ЯЙЦЕКЛЕТКИТЕ СИ? (newlifeclinic.bg)

7 най-често задавани въпроса за Донорската Програма за Яйцеклетки на Ню Лайф.

Замразяване на яйцеклетки

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK