• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
БРЕМЕННОСТ И ТРОМБОФИЛИЯ

БРЕМЕННОСТ И ТРОМБОФИЛИЯ – КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕМ?

Тромбофилията е състояние, при което кръвта има повишена склонност към образуване на кръвни съсиреци (тромби). Бременността сама по себе си води до хиперкоагулация (повишено тромбообразуване) и тази тенденция е допълнително засилена при жени с тромбофилия. Това може да доведе до сериозни усложнения както за майката, така и за плода.

ВИДОВЕ ТРОМБОФИЛИИ

Тромбофилията може да бъде вродена и придобита. Вродените тромбофилии включват мутация на фактор V Leiden, мутация на протромбин G20210A (наричана също мутация на фактор II), дефицит на протеин С, дефицит на протеин S, дефицит на антитромбин и мутации на метилентетрахидрофолат редуктазата. Най-честата и за съжаление и най-тежка форма на придобита тромбофилия се наблюдава при антифосфолипиден синдром.

ТЕСТВАНЕ ЗА ТРОМБОФИЛИЯ

Вродените тромбофилии се откриват чрез генетично изследване за съответните мутации.  Антифосфолипидният синдром се диагностицира при наличие на повишени стойности характерни маркери в кръвта: лупусен антикоагулант, антикардиолипинови антитела и анти-β2-гликопротеин антитела.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ ПРИ ТРОМБОФИЛИЯ?

Тромбофилията може да увеличи риска от състояния като прееклампсия, спонтанен аборт, мъртво раждане и отлепване на плацентата (абрупцио). Жените с тромбофилия също са изложени на по-висок риск от развитие на дълбока венозна тромбоза (ДВТ) по време на бременност.

Извън бременността тромбофилията може да увеличи риска от миокарден инфаркт, исхемичен мозъчен инсулт и белодробна тромбоемболия.

ПРЕВЕНЦИЯ НА УСЛОЖНЕНИЯТА

Ако сте диагностицирана с тромбофилия е възможно да Ви бъде назначен препарат, който да предотврати образуването на кръвни съсиреци – антикоагулант или антиагрегант. Освен това е възможно да Ви се препоръчат по-чести ултразвукови изследвания за наблюдение на здравето на плода и плацентата.

Дори и да имате съмнения, че страдате от тромбофилия, не приемайте подобни лекарствени средства без да са назначени от лекар! Най-важното в случая е да обсъдите плановете си за бременност с Вашия акушер-гинеколог,  за да получите подходящо лечение, което ще намали риска от потенциални усложнения.

ПОВТАРЯЩА СЕ НЕУСПЕШНА ИМПЛАНТАЦИЯ И ИН ВИТРО: КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK