• Български
 • English
 • Deutsch
 • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
инсулиновата резистентност изследване

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ИНСУЛИНОВАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ, РЕПРОДУКТИВНОТО ЗДРАВЕ И БРЕМЕННОСТТА

Инсулиновата резистентност (ИР), състояние, при което клетките на тялото стават по-малко чувствителни към хормона инсулин, играе решаваща роля в различни аспекти на здравето, включително репродуктивното здраве. Това метаболитно нарушение все повече се свързва с трудности при постигане и поддържане на здравословна бременност.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ОВУЛАЦИЯТА

Повишените нива на инсулин стимулират яйчниците да произвеждат излишни андрогени и естроген (мъжки и женски полови хормони), които потискат овулацията. Най-характерното за хроничната ановулация е нередовната или дори липсваща с месеци менструация. Това е алармиращ симптом, за който трябва да уведомите гинеколога си.

СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ

Инсулиновата резистентност и последващите хормонални смущения са тясно свързани със синдрома на поликистозните яйчници (PCOS). Това е едно комплексно състояние, което се представя с редица симптоми, които включват:

 • повишени нива на андрогени
 • нарушен глюкозен толеранс
 • наднормено тегло
 • множество кисти в яйчниците
 • нередовна менструация
 • кожни прояви: повишено окосмяване (хирзутизъм), акне, хиперпигментации
 • психологични прояви: депресия, тревожност и др.

Последиците от PCOS не включват само инфертилитет. Синдромът е свързан с повишен риск от развитие на диабет тип 2, както и сърдечни заболявания.

ЗАЩО ИНСУЛИНОВАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ ПРЕЧИ НА ЗАБРЕМЕНЯВАНЕТО?

От една страна, инсулиновата резистентност потиска овулацията, а без овулация няма как да настъпи оплождане.

От друга страна, ИР оказва влияние върху ендометриума (маточната лигавица). Проучвания показват, че при жените с ИР се наблюдава намалена възприемчивост на ендометриума към ембриона, което би възпрепятствало имплантацията, съответно постигането на успешна бременност.

Не на последно място, ИР при майката може да бъде рисков фактор за спонтанен аборт и усложнения у плода.

КАК ДА ПОВИША ШАНСОВЕТЕ СИ ЗА ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ?

Докато инсулиновата резистентност може да представлява предизвикателство за фертилитета, добрата новина е, че промените в начина на живот биха помогнали за подобряването на репродуктивното Ви здраве. Те включват:

 1. Подходяща диета. Преминаването към балансирана диета с нисък гликемичен индекс помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Това означава да консумирате повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, нетлъсти меса, риба, млечни продукти, полезни мазнини и др. Стремете се да правите постепенни промени в хранителния си режим, за да могат да се превърнат в начин на живот.
 2. Физическата активност повишава инсулиновата чувствителност. Както аеробните, така и силовите упражнения показват положителен ефект върху репродуктивното здраве. Твърде изтощителните тренировки особено при хора без предишен опит могат да се окажат демотивиращи. Затова започнете с някои малки промени (ежедневни разходки, качване по стълбите).
 3. Осигурявайте си достатъчно време за сън и почивка. Възрастните трябва да спят поне по 7 часа. Хроничното недоспиване е свързано с повишен риск от развитие на инсулинова резистентност.
 4. Консултации със съответните специалисти. Понякога промените в начина на живот не са достатъчни. Затова е необходимо състоянието Ви да бъде проследявано не само от акушер-гинеколог, но и от ендокринолог, който при нужда ще Ви назначи необходимите изследвания и медикаменти.

Инсулиновата резистентност, с нейните последици върху репродуктивното здраве, поставя предизвикателства пред жените, които желаят да заченат. Въпреки това активните промени в начина на живот и навременната медицинска помощ могат значително да подобрят  шансовете Ви за забременяване.

ВЛИЯНИЕ НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО ВЪРХУ РЕПРОДУКТИВНОТО ЗДРАВЕ

Инсулинова резистентност и забременяване

ГЕСТАЦИОНЕН ДИАБЕТ

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK