• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ЖЕЛЯЗОДЕФИЦИТНА АНЕМИЯ И БРЕМЕННОСТ

ЖЕЛЯЗОДЕФИЦИТНАТА АНЕМИЯ И БРЕМЕННОСТ

Желязодефицитната анемия е разпространено състояние в световен мащаб, особено сред жените в детеродна възраст. Когато се съчетае с бременността, последствията стават още по-значителни.

Желязото играе ключова роля в производството на хемоглобин, протеинът в червените кръвни клетки, отговорен за транспорта на кислород в тялото. По време на бременност нуждите от желязо значително се увеличават, за да се подпомогне растежа и развитието на плода. Освен това, по време на бременност се увеличава и вътресъдовият обем, което налага нуждата от производство на повече еритроцити. Когато железните запаси са недостатъчни, този процес се нарушава и това води до желязодефицитна анемия.

ПРИЧИНИ

Няколко фактора допринасят за развитието на желязодефицитна анемия по време на бременност. Те включват недостатъчен хранителен прием на желязо, повишени нужди от желязо поради растящия плод и лошо усвояване на желязо от храната. Жените, които са имали обилно менструално кървене преди бременност са изложени на по-висок риск от развитие на анемия.

СИМПТОМИ

Симптомите на това състояние могат да варират от леки до тежки и могат да включват умора, слабост, бледа кожа, задух, замайване и ускорен пулс. Често тези симптоми се срещат и при здрави бременни. Задачата на Вашият лекар е да прецени дали при Вас може да се касае за анемия, за да се предотвратят възможните усложнения.

Бременните жени с желязодефицитна анемия са изложени на по-висок риск от усложнения като преждевременно раждане (преди 37 г.с.), ниско тегло при раждане и следродилни кръвоизливи.

ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ

Пренаталните витамини са рутинно предписвани при бременните и обикновено съдържат достатъчно желязо, за да предотвратят развитието на анемия. Въпреки това не трябва да забравяте консумацията на храни, богати на желязо, като червено месо, пилешко, риба, боб, леща, зеленолистни зеленчуци и обогатени зърнени храни. Усвояването на желязото от растителни източници е по-пълноценно, когато се съчетава с храни, богати на витамин Ц, например цитрусови плодове, домати или чушки.

При по-тежките случаи разнообразното хранене и витамините не са достатъчни. Тогава се предписват допълнително железни препарати под формата на таблетки или интравенозни инфузии.

Редовните профилактични прегледи, както и посещенията на женска консултация предоставят възможност, желязодефицитната анемия да бъде открита и лекувана навреме, което значително може да подобри общото здравословно състояние и да намали риска от усложнения по време на бременност.

Основни правила на хранене, когато се опитвате да забременеете

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK