• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ВИТАМИН D И ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ

ВИТАМИН D И ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ

Скъпи приятели,

решихме да поговорим тази седмица за витамините и по специално за Витамин Д. „Защо е важно да получавате този витамин, как действа той на организма и до колко може да ви навреди“ са някои от въпросите, които ще разгледаме.

Най-известната функция на витамин Д е свързана с абсорбацията на калций в червата. Само че неговото действие не спира дотам . Недостатъчността на витамин Д играе важна роля при развитието на автоимунни заболявания, злокачествени заболявания, както и проблеми с фертилитета.

Рецептори за витамин D

В женската полова система има рецептори за витамин Д. Активната форма на витамин Д (калцитриол) повлиява гените, свързани с производството на естрогени . Калцитриолът оказва влияние върху имплантацията на ембриона, както и върху имунните клетки в маточната кухина, които го предпазват от инфекции по време на бременността. Недостатъчността на витамин Д по време на бременност се свързва с някои усложнения като високо кръвно налягане.

Витамин Д е особено важен за жени, на които предстои ин витро процедура. Според няколко проучвания съществува връзка между количеството витамин Д в организма и успеха на ин витро процедурата.

Сигурно вече се убедихте в необходимостта от адекватни нива на витамин Д в организма. Използваме думата „адекватни“, защото витамин Д, също като витамини А, Е и К, е мастноразтворим и се съхранява в черния дроб. Излишъкът от тези витамини не може да се изхвърли с урината и те могат да се предозират. Поради тази причина е задължително да следвате стриктно инструкциите на вашият лекуващ лекар за прием на добавки, съдържащи тези витамини.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK