• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ЗАЩО МНОГО БРЕМЕННИ ОТ ИН ВИТРО ЗАБРЕМЕНЯВАТ С БЛИЗНАЦИ

ЗАЩО МНОГО БРЕМЕННИ ОТ ИН ВИТРО ЗАБРЕМЕНЯВАТ С БЛИЗНАЦИ?

Скъпи приятели,

Както много от вас знаят една ин витро процедура включва изваждане на яйцеклетки след хормонална стимулация, тяхното оплождане, култивиране на получените ембриони и съответно връщането на най-добрите от тях в матката на пациентката (т. нар. ембриотрансфер). Максималният брой ембриони, които могат да бъдат върнати в матката на пациентката при процедурата по ембриотрансфер, е регламентиран в Наредба №28 за Дейностите по Асистирана Репродукция. Този брой зависи от фактори като възрастта на пациентката, броя на предишните неуспешни ин витро опити и стадия на развитие на върнатите ембриони (например Ден 3 или Ден 5).

Важно е да се знае обаче, че връщането на 2 ембриона се прави не с цел постигане на двуплодна бременност, а с цел повишаване на шансовете за постигане на бременност, независимо двуплодна или едноплодна. При свежия ембриотрансфер винаги се връщат ембрионите с най-добра морфология, тоест тези които изглеждат най-добре. Въпреки това ембриологът никога не може да знае кой ембрион ще се имплантира, тоест няма 100 % корелация между морфологията на ембриона и неговия имплатационен потенциал. Затова връщането на повече ембриони дава по-голям шанс за бременност, но и значително увеличава риска тази бременност да бъде двуплодна.

Консултирайте се с вашия акушер-гинеколог, специалист по лечение на безплодие, за да прецените кой е най-добрият вариант във вашия случай.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK