• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
фертилитет и онкология

ФЕРТИЛИТЕТ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Скъпи приятели,

Всяко онкологично заболяване безспорно е тежка диагноза. Профилактиката и ранното откриване на заболяването е най-добрият път към успешното лечение. Не трябва да забравяме обаче, че качеството на живот след излекуване е не по-малко важно. А какво допринася повече за един пълноценен живот от семейството и децата?

Затова съхраняването на фертилитета е особено важно за пациенти, които все още нямат деца.

ЗАЩО ХИМИОТЕРАПИЯТА И ЛЪЧЕТЕРАПИЯТА НАМАЛЯВАТ ФЕРТИЛИТЕТА?

Антираковите терапии имат за цел унищожаването на бързо делящи се клетки. Такива са раковите клетки, но и клетките на стомашно-чревния тракт, космените фоликули, яйцеклетките и сперматозоидите. Затова при лечението на рака се наблюдават и много странични ефекти, сред които и намаляване на фертилитета. Точният ефект на химиотерапията и лъчетерапията върху фертилитета зависи от използваните медикаменти, тяхната дозировка, използваната доза радиация, както и от фертилността на пациента преди започване на терапията и нейната/неговата възраст.

При всички случаи обаче, най-сигурният начин да съхраните своята фертилност е да замръзите свои яйцеклетки/ сперматозоиди преди стартиране на химиотерапията и лъчетерапията. В последствие замръзените проби могат да бъдат използвани в желан от вас момент за постигане на бременност.

Ако вие или ваш близък се намирате в подобна ситуация, споделете с нея/него за тази възможност! За съжаление насочването за замръзяване на яйцеклетки и сперматозоиди все още не е обичайна практика сред онколозите.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK