• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

СТРЕС И БРЕМЕННОСТ

Скъпи приятели, когато чуем думата „стрес“, повечето хора си представяме нещо лошо и вредно. В много случаи обаче стресът е полезен – той ни помага да се адаптираме към средата и да станем по-добри в това, което правим. Добър пример за това са тренировките и физическата активност, които излагат нашето тяло и мускули на стрес, но това е единственият начин да станем физически силни и здрави. С други думи не трябва да се притесняваме от стреса сам по себе си, а по-скоро от това той да не стане прекален.

Бременността е съпътствана от множество промени, някои от които неминуемо повишават нивото на стрес в нашия живот.

За бременните жени прекомерният стрес означава повишен риск от преждевременно раждане, ниско тегло на бебето и високо кръвно налягане. Стресовите хормони като кортизола например понижават способността на организма да се справи с патогенни бактерии и вируси. Това води до повишен риск от инфекции, които са основна причина за усложнения по време на бременността.
КАК да се СПРАВИМ със СТРЕСА по време на БРЕМЕННОСТТА?

1. РАЗГОВАРЯЙТЕ С ЖЕНИ, които са РАЖДАЛИ! За много бременни жени, самата бременност става източник на стрес. Здравето на бебето и болката при раждането са сред най-честите поводи за тревога. За щастие, разговорът с някого, който вече е преминал през това, действа особено успокояващо за много жени.

2. НЕ СЕ ПРЕТОВАРВАЙТЕ! Ако решите да останете на работа, докато сте бременна, за предпочитане е да не се затрупвате с допълнителни ангажименти. Във вас расте цял нов човек, заради който определено си заслужава да забавите темпото.

3. ХРАНЕТЕ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО и ТРЕНИРАЙТЕ УМЕРЕНО! (след консултация и разрешение от лекуващия лекар). Правилното хранене и редовната физическа активност подобряват настроението и облекчават дискомфорта на бременността.

Пазете се и незабравяйте, че периода на бременноста е един от най-прекрасните моменти в живота преди раждането. Забавлявайте се и се наслаждавайте на всеки един момент!

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK