• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

ИМЕНАТА НА НАШИТЕ ДЕЦА В 21 ВЕК

Имената на нашите деца

Името е сред първите неща, които ни правят впечатление у един човек. Изборът на правилното име винаги е бил трудно начинание за родителите, съпътствано с множество предложения от роднини и приятели.

Въпреки че светът се е променил толкова много през последните 10 години, популярните имена сред новородените у нас остават почти същите. Най-предпочитаните имена през 2007г. са били Виктория, Мария и Габриела за момичетата, и Георги, Александър и Иван за момчетата. Днес класацията изглежда доста сходно с единствената разлика, че името Мартин измества Иван, а Никол – Габриела. Освен това при момичетата се срещат повече имена, които не са били толкова често срещани преди 10 години. Такива имена са Рая, София и Дария.

Смесените бракове и емиграцията в наши дни не са нищо необичайно. Това дава отражение и в избора на име за новороденото. Родителите вече залагат на имена, които звучат добре в комбинация с чуждестранна фамилия или пък са лесни за произнасяне от чужденци, например Даниел, Мартин, Никол.

Медиите също оказват влияние при избора на име. В момента е честа практика децата да се кръщават на известни личности, герои от филми и книги. Така например през изминалата година цели 222 момиченца са били кръстени Крисия.

По стара българска традиция момчетата носят името на дядото, а момичетата – на бабата от бащината страна, като така се осигурява приемственост в рода. „Модерната“ версия на този обичай е името на детето да започва със същата буква като това на дядото или бабата. Затова е напълно възможно да срещнем някоя Йоана, кръстена на баба си Йорданка, например.

Името е първият подарък, който правим на децата си. То трябва да представлява едно пожелание, което детето да носи навсякъде със себе си. По тази причина е необходимо винаги да сме наясно със значението на името, което сме избрали.  А вие как кръстихте децата си?

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK