• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

ЖЕНСКИЯТ ОРГАЗЪМ И ЗАБРЕМЕНЯВАНЕТО

От години се спори относно значението на женския оргазъм. Очевидно една жена може да забременее и без него. Но дали той помага при опитите за забременяване? Според 2 популярни хипотези отговорът е „Да“.

„ПЪТЯТ“ НА ЕСТЕСТВЕНОТО ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ

Както някои от вас вероятно са чували, оплождането се извършва в маточните тръби. За сперматозоидите преминаването през влагалището, маточната шийка, цялата матка и почти цялата маточна тръба е един изключително дълъг преход, отнемащ часове или дори дни. По-голямата част от сперматозоидите загиват преди да достигнат маточните тръби. Яйцеклетката пък от своя страна също има кратък живот след овулация – до около 48 часа. Тоест дори достатъчен брой сперматозоиди да успеят да достигнат до ампуларната част  на маточната тръба, където се извършва оплождането, тяхното идване трябва да съвпадне с овулацията (+/- 1 ден). Това обяснява защо дори всичко да е наред и при двамата партньори, забременяването по естествен начин обикновено отнема месеци, а понякога и повече от година.

ХИПОТЕЗА 1. ЗА ЗАСМУКВАНЕТО

Влагалището и матката притежават изключително мощна мускулатура. Когато жената получи оргазъм, мускулното съкращение създава вакум, чрез който сперматозоидите буквално се засмукват навътре към маточната кухина, а оттам и към Фалопиевите тръби. Това многократно увеличава броя на сперматозоидите, които достигат до маточните тръби, и съответно увеличава шанса за оплождане.

Твърди се, че ако жената получи оргазъм около минута преди мъжа, задържането на сперма в матката е най-голямо, което повишава вероятността да забременеете.

ХИПОТЕЗА 2. ЗА ХОРИЗОНТАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЯЛОТО

Много жени вярват, че ако искат да забременеят трябва да останат в легнало положение след половия контакт.

Но дали това е мит или има истина в него?

По време на полов контакт материалът на мъжа се полага във влагалището. Сперматозоидите имат собствена подвижност, което им позволява да навлязат в шийката на матката, от която не могат да изпаднат по пътя на гравитацията. Навлизането на сперматозоидите в шийката, обаче отнема време. Поради тази причина е препоръчително жената да не става веднага след половия контакт, тъй като материалът на мъжа започва да изтича от влагалището.

Забелязали ли сте, че ви се доспива след полов контакт? Така, по хормонален път, вашето тяло ви подсказва, че не трябва да ставате 😉

Любопитен факт: Няколко дни преди овулация нивата на естрогените са най-високи. Тогава вероятността жената да получи оргазъм при полов акт е най-голяма.

Оргазмите имат много ползи отвъд удоволствието. Счита се, че намаляват стреса, пристъпите на мигрена, подсилват имунната система и не на последно маясто връзката с партньора Ви. А дали помагат на забременяването, оставяме на Вас да разберете 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK