• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
хламидия-микоплазма-и-уреаплазма

ХЛАМИДИЯ, МИКОПЛАЗМА И УРЕАПЛАЗМА

Хламидия, Микоплазма и Уреаплазма и как те влияят на фертилитета при жените.

В наши дни полово предаваните инфекции все още представляват проблем, въпреки относително по-високото ниво на сексуална култура и лесно достъпните предпазни средства. Хламидийната инфекция остава една от най-честите при полово активните хора. За разлика от нея, бактериите от род Микоплазма и Уреаплазма се срещат у много жени, но рядко причиняват инфекции.

Можем да се инфектираме с хламидии при вагинален, орален или анален полов контакт. Те се предават и от заразена майка на детето по време на раждане. Най-големият проблем, свързан с хламидийната инфекция, е липсата на симптоми у близо 80% от жените. В случаите, в които има такива, те са неспецифични и много жени ги пренебрегват. Такива са вагиналното течение, паренето при уриниране и болката ниско долу в корема.

Нелекувана, хламидийната инфекция се разпространява през маточната шийка, матката и Фалопиевите тръби. В тръбите възпалителният процес причинява запушване и натрупване на течност (т. нар. „хидросалпингс“). Възможно е да бъде засегната както само едната, така и двете тръби.

ХЛАМИДИИ И ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ

Ако само едната маточна тръба е проходима, шансовете за естествено забременяване са леко намалени. Ако обаче и двете тръби са непроходими, сперматозоидите няма как да достигнат до овулираната яйцеклетка, за да я оплодят. В такива случаи говорим за „тубарен инфертилитет“.

Тази диагноза се поставя след салпингография – метод за визуализация проходимостта на тръбите. При установяване на тубарен инфертилитет, лекуващият ви акушер-гинеколог ще обсъди с Вас какви са вариантите за постигане на бременност. Най-често пациентката/ двойката се насочва за ин витро оплождане. При него се заобикаля проблемът с маточната непроходимост, тъй като оплождането се извършва извън тялото на жената. Оплодените яйцеклетки, които се развият в ембриони с най-добро качество се връщат с помощта на катетър директно в матката.

МИКОПЛАЗМИ, УРЕАПЛАЗМИ И ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ

Бактериите от родовете Микоплазма и Уреаплазма се откриват у много жени. Те са условно патогенни – при нормални условия не причиняват заболявания. Счита се обаче, че ако попаднат в матката, например чрез катетъра за ембриотрансфер, който минава през влагалището преди да достигне матката, могат да попречат на имплантацията на ембриона/ите.

Най-чувствителният метод за откриване на бактериите от родовете Микоплазма и Уреаплазма при жените е PCR (Полимеразна верижна реакция) на влагалищен секрет, цервикален секрет или урина. До търсене на Микоплазмени причинители обикновено се стига при невъзможност да бъдат открити очаквани бактериални причинители или в случаите, когато предписаното антибактериално лечение не доведе до отшумяване на симптомите.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK