• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ИЗЧЕРПАН ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ

ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ИЗЧЕРПАН ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ

Преждевременно изчерпан яйчников резерв – актуална тема за все повече млади жени

С термина „преждевременно изчерпан яйчников резерв“ се означава състояние, при което функцията на яйчниците е понижена и те произвеждат зрели овоцити значително по-рядко от нормалното (всеки месец). По дефиниция за „преждевременно изчерпан“ резерв говорим, когато жената е под 40 годишна възраст. Важното в случая е, че макар и по-трудно, забременяването е възможно.

ПРИЧИНИ

В голям брой от случаите причините са неизяснени. Фактори като автоимунни заболявания, генетични предразположения, оперативни интервенции върху яйчниците, химио- и лъчетерапия се смятат за водещи. Сред тях автоимунното заболяване тиреодит на Хашимото е най-разпространено. Синдромът на поликистозните яйчници и ендометриозата също се считат за възможни причинители.

Трябва да се прави разлика между „преждевременно изчерпан яйчников резерв“ и „преждевременна менопауза“. При преждевременната менопауза има пълен стоп на овулацията. При преждевременно изчерпан яйчников резерв настъпва овулация, но доста по-рядко. Отделените при тази овулация яйцеклетки, обаче, са с понижено качество.

ДИАГНОЗА

Лекуващият акушер-гинеколог ще ви прегледа и ще назначи хормонални изследвания, за да постави точна диагноза. Сред основните хормони, които се изследват са естрадиол, ФоликулоСтимулиращ Хормон (ФСХ) и Лутеинизиращ Хормон (ЛХ). Изследването на Анти-Мюлеровия хормон дава информация за състоянието на яйчниковия резерв.

РЕШЕНИЯ

В зависимост от конкретната диагноза вашият акушер-гинеколог ще ви информира за възможните решения във вашия случай.

Ако Ви предстои лечение на онкологично заболяване, Ви съветваме да замразите свои яйцеклетки преди лечението да започне. Според новия правилник за дейността на Центъра за Асистирана Репродукция, държавата вече ще финансира замразяването на репродуктивни клетки по медицински причини. Това дава един много по-добър шанс за създаване на семейство след  лечение. Причината е, че замразените яйцеклетки могат да бъдат съхранявани с години и тяхното качество отговаря на вашата възраст в момента на замразяване. С други думи те са с по-добро качество, не само защото не са били изложени на токсичното действие на онко терапията, но й поради своята по-млада биологична възраст.

Ако лекуващият акушер-гинеколог прецени, може да се направи ин витро процедура със собствени яйцеклетки. Трябва да се има предвид обаче, че при изчерпан яйчников резерв и броят и качеството на яйцеклетките са силно намалени.

Съществуват и други опции за зачеване като например използването на донорски яйцеклетки. Можете да използвате яйцеклетка от анонимен дарител или от роднина . Медицински център Ню Лайф има програма за донорски яйцеклетки. Ние работим с една от най-големите банки за донорски яйцеклетки в Европа, за да предложим на вас, нашите пациенти, повече възможности да сбъднете мечтата си.

Ако имате желание да планирате създаването на своето семейство, е добра идея да проверите своя яйчников резерв. Анти-мюлеровият хормон (AMH) се счита за най-обективния хормонален показател за яйчников резерв. Хормонът може да се изследва във всяка клинична лаборатория, независимо от деня на месечния цикъл.

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK