• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
Изследвания преди ин витро

ИЗСЛЕДВАНИЯТА ПРЕДИ ИН ВИТРО

КАКВО ВКЛЮЧВАТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА ПРЕДИ ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРА и ЗАЩО?

Преди всяка ин витро процедура със собствени (недонорски) яйцеклетки и сперматозоиди има задължителни изследвания, които трябва да се направят и на двамата партньори. Ако искате да разберете за какво ви тестираме преди ин витро и какво се случва ако сте положителен/а, тази статия е за вас.

Първият вид изследвания, които се правят, са кръвните изследвани за HIV, хепатит В, хепатит С и сифилис. Това са най- често срещаните сериозни трансмисивни заболявания (предаващи се от човек на човек), поради което директивите за клетки и тъкани на Европейския Съюз, както и Българското законодателство изискват всички ин витро пациенти да се тестират именно за тях. Когато резултата на някое от горепосочените изследвания е положителен, това не винаги налага прекратяване на процедурата. Според Българския закон процедурата може да продължи, ако „лечебното заведение разполага с оборудване и валидирана процедура за обработка и отделно съхранение“ на заразения биологичен материал.

При жена, отрицателна за хепатит В, с положителен партньор, неговите сперматозоиди могат да бъдат използвани за оплождане само „когато жената реципиент е ваксинирана“.  При жена, отрицателна за хепатит С, с положителен партньор, неговите сперматозоиди могат да бъдат използвани за оплождане само „когато жената реципиент е дала писмено информирано съгласие за това“. При партньор положителен за сифилис, негови сперматозоиди могат да бъдат използвани „само след  излекуването“ му.

При жена, положителна за хепатит В или хепатит С, не се налага спиране на ин витро процедурата, отново при условие, че „лечебното заведение разполага с оборудване и валидирана процедура за обработка и отделно съхранение“. Ако обаче жената е положителна за HIV или сифилис, българското законодателство налага да се спре процедурата и да се унищожат взетите яйцеклетки или оплодени яйцеклетки (зиготи), ако има такива.

Кръвните изследвания за HIV, хепатит В, хепатит С и сифилис трябва да се направят НЕ по-рано от 3 месеца преди деня на процедурата (яйчниковата фоликулна пункция). Ако са по-стари от три месеца, те вече не важат.

Освен кръвните изследвания и на жената и на мъжът се прави микробиологично изследване – на вагинален секрет и еякулат (семенна течност съответно). Изследването показва дали тези секрети съдържат микроорганизми (напр. бактерии, гъбички) и какви видове. Наличието на определени видове налага преминаването на антибиотично/антимикотично лечение преди процедурата. Микробиологичните изследвания и на двамата партньори трябва да се направят НЕ ПО-РАНО от 30 дни преди пункцията.

При наличие на рискови фактори (напр. пътуване в държави с повишена заболеваемост от малария, цитомегаловирус и др.) се назначават допълнителни кръвни изследвания. При мъжете е задължително да се направи и изследване за хламидия от първа сутрешна урина.

Важно е да знаете, че тези изследвания не се правят с цел да се открие причината за инфертилитета. Те се изискват от закона за да се намали до абсолютен минимум риска за здравето и живота както на вас, пациентите, така и на персонала на клиниката по време на самата ин витро процедура.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK