• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

ВИТАМИНИ B12 И D3

ВИТАМИНИ B12 И D3: ЗАЩО СА ТОЛКОВА ВАЖНИ?

Витамин D3 и B12 са отговорни за правилното протичане на множество метаболитни процеси. Болестните, свързани с техния дефицит, са разнообразни и трябва да се познават, за да може да се реагира адекватно.

ЗАЩО НИ Е НЕОБХОДИМ ВИТАМИН B12?

Той е изключително важен за бързо делящите се клетки и най-вече за еритроцитите поради участието си в синтеза на ДНК и РНК. Без него не могат да се образуват над 100 ензима, протеини, хормони и липиди.

При недостатъчност на B12 се развива заболяването пернициозна анемия. Неврологичните проблеми също не са изключение. Звучи страшно, но лечението е лесно и достъпно. По време на бременност и кърмене трябва да се приема заедно с Фолиева киселина за превенция на анемията у майката.

ВИТАМИН B12 – КАКВО СТАВА ПРИ ЛИПСАТА МУ?

Само мастноразтворими витамини (А, D, K) се складират в черния дроб. Има едно изключение – витамин B12, който е водноразтворим. Запасите му са достатъчни за 2-4 години.

Пониженото му ниво в организма обикновено се дължи на диетични грешки. Такива се срещат при вегани и вегетарианци, които не приемат хранителна добавка с витамина.

За да бъде усвоен, B12 трябва да се свърже с протеин, наречен „вътрешен фактор“. Той се образува в стомаха. Проблемите възникват, когато има автоимунен процес срещу вътрешния фактор, или друго заболяване на стомаха – хроничен гастрит.

КАКЪВ Е ЕФЕКТЪТ НА ВИТАМИН D3?

За синтеза на витамин D3 е необходима ултравиолетова светлина и холестерол. За разлика от витамин B12, той трудно може да се набави само с храната. Няма нужда да тръгвате към солариума – само 13 минути на слънце 3 пъти седмично са достатъчни. Най-подходящото време за това е по обяд, когато UVB лъчите са най-силни.

Той е едновременно витамин и стероиден хормон. Основната му функция е да стимулира резорбцията на калций и фосфор от храната в тънките черва. Регулира имунната система и потиска възпалението. Съществува връзка между нивото му в организма и шансовете за забременяване. Важен е за развитието на плода и новороденото, затова трябва да се приема от бременни и кърмачки.

НЕДОСТАТЪЧНОСТ НА ВИТАМИН D3

Дефицитът на витамин D3 се среща често. Тъй като не може да се резорбира в червата, започва извличане на калций от костите. Така се нарушава тяхната структура и здравина. При децата се развива рахит, а при възрастните – остеомалация.

Други признаци на недостатъчност на  витамин D3 са честите инфекции, умората, депресията, мускулните болки и др.

Не забравяйте, че излишният прием на витамини натоварва както организма, така и бюджета. За късмет, сега можете да се изследвате и да разберете дали наистина имате нужда от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK