• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
РАЗЛИЧНИ ХРАНИ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

РАЗЛИЧНИ ХРАНИ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

ВЛЕЧЕНИЯТА КЪМ РАЗЛИЧНИ ХРАНИ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Бременността носи със себе си куп промени. Една от тях е промяната във вкусовите предпочитания. Влеченията към какви ли не храни са по-скоро странни, отколкото опасни. В някои случаи обаче те могат да са сигнал за нещо сериозно.

Има много теории каква е причината за този феномен. Със сигурност важна роля играят високите нива на естрогените и прогестерона, които променят начина, по който бременната жена възприема различните вкусове. Паралелно с хранителните влечения, много дами изпитват и отвращение към допреди любими ястия и напитки. Предполага се, че това е защитен механизъм, който има за цел да предпази плода от вредни субстанции.

Някои диетолози твърдят, че желанието за конкретна храна е свързано с дефицит на витамини и минерали. Например, ако много Ви се яде шоколад, може би имате нужда от магнезий и витамини B. При глад за сладолед и млечни продукти пък има дефицит на калций.

Интересно е, че е много малък процентът на бременните, които изпитват нужда да ядат здравословни храни като плодове и зеленчуци. Ако изпитвате непреодолим глад за праскови, може би се нуждаете от повече бета-каротин.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ?

Наднорменото тегло по време на бременност е сериозен проблем, водещ до много усложнения. Тъй като повечето влечения са към калорични храни, може да се стигне до неосъзнато преяждане и трупане на килограми. Въпреки че сме категорично „ЗА“ угаждането, то трябва да бъде с мярка. Именно поради това все повече бъдещи майки се консултират с диетолог за изготвяне на индивидуален хранителен режим.

ОПАСНИ ВЛЕЧЕНИЯ

В много редки случаи някои бременни изпитват глад за нехранителни предмети – лед, пръст, пирони.  Това е много опасно състояние, подсказващо за тежък железен дефицит и анемия. Ако имате подобни желания, задължително кажете на акушер-гинеколога си, за да се вземат мерки.

МОМИЧЕ ИЛИ МОМЧЕ?

Ако Ви се яде сладко, ще е момиче. Ако Ви се яде солено или кисело, ще е момче.  Разбира се, това са само суеверия. В ерата на ултразвуковите изследвания полът на бебето може да се определи много бързо. А дали наистина диетата подсказва дали ще имате момче или момиче, оставаме на Вас да споделите.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK