• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
АНТИМЮЛЕРОВ ХОРМОН

АНТИМЮЛЕРОВ ХОРМОН

Антимюлеровия хормон (АМХ) се произвежда от яйчниците на жената и тестисите на мъжа. Неговата концентрация в кръвта зависи от пола и възрастта. Най-честата причина за изследването му е за оценка на фертилността при жените.

По време на вътреутробното развитие секрецията на АМХ стимулира образуването на тестиси вместо яйчници у момчетата. При тях нивата му остават високи до пубертета, след което спадат.

При момичетата е точно обратното – АМХ остава нисък до пубертета, когато яйчниците започват да произвеждат зрели овоцити. От 25-годишна възраст до менопаузата концентрацията на АМХ постепенно намалява, докато не стане едва доловима.

КОГА Е НЕОБХОДИМО ИЗСЛЕДВАНЕ НА АМХ ?

Антимюлеровият хормон се секретира от гранулозните клетки на фоликулите в яйчниците. Концентрацията му е пропорционална на броя на фоликулите. Следователно, колкото повече са фоликулите, толкова по-висока ще е концентрацията на АМХ.

Антимюлеровият хормон в комбинация с ехография на яйчниците е златен стандарт за определяне на яйчниковия резерв. Това изследване е необходимо, когато имаме съмнения за преждевременно изчерпан яйчников резерв или искаме да предвидим дали ще бъде успешна контролираната овариална хиперстимулация (КОХС).  Ако се касае за предварително изчерпан яйчников резерв, нивата на АМХ в кръвта са твърде ниски за възрастта и трябва да се помисли за забременяване чрез донорски яйцеклетки.

 Синдромът на поликистозните яйчници е много често срещан в нашето съвремие. При него АМХ е завишен. Макар и информативно изследване, то не е достатъчно за потвърждаване на диагнозата.

При някои овариални тумори концентрацията на АМХ в кръвта е значително повишена. Следенето ѝ може да насочи лекаря дали терапията е успешна, или пък има рецидив.

Изследването на АМХ е полезно и  за определяне на пола на бебе, родено с генитални малформации. Тези случаи са изключително редки и при тях крайната дума имат генетичните изследвания.

КАК СЕ ИЗСЛЕДВА?

АМХ се изследва чрез кръвен тест. Тестът може да се направи по всяко време на мессечния цикъл, тъй като концентрацията на хормона в кръвта остава относително постоянна. Не е необходима специална подготовка преди изследването. Бременността и хормоналните контрацептиви не влияят върху резултата.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK