• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

НА 40 ГОДИНИ СЪМ. ТВЪРДЕ ВЪЗРАСТНА ЛИ СЪМ ЗА БЕБЕ?

Раждането на първо дете на 40 години е все по-често срещано. Има много причини една жена да отложи бременността за по-късен етап: личностно развитие, здравословни проблеми или просто все още да не е срещнала подходящия партньор.

В някои отношения късното раждане на дете превъзхожда ранното. Обикновено жените на 40 вече имат изградена кариера, което означава, че по-дългото отсъствие от работа за отглеждане на дете, няма да бъде пагубно в професионален план. По-възрастните майки са по-търпеливи и емоционално израстнали, което е огромен плюс за възпитанието на новия член на семейството.

Интересен факт е, че жените, родили първото си дете по-късно, често живеят по-дълго и по-рядко развиват старческа деменция. Още повече, техните деца по-често посещават елитни училища и постигат по-високи академични успехи.

НЯКОИ ПРОБЛЕМИ НА КЪСНАТА БРЕМЕННОСТ

Жените се раждат с фиксиран брой яйцеклетки в яйчниците си, като яйчниковият резерв намалява с възрастта. При нормално овулираща жена всеки месец една или повече от тези яйцеклетки узрява под въздействието на FSH (фоликулостимулиращ хормон). Още няколкостотин започват да зреят, но стават атретични и „умират“ всеки месец. С напредване на върастта качеството на яйцеклетките се понижава.

Колкото и здравословно да живее човек, с годините хроничните заболявания започват да се „обаждат“. Артериалната хипертония,  диабетът и автоимунните заболявания зачестяват с напредването на възрастта. От една страна, състоянието Ви може да се влоши по време на бременност, а от друга – самата бременност да се усложни.

Рисковете от спонтанен аборт и преждевременно раждане са по-високи при жени на възраст над 35 години. Освен това многоплодната бременност е по-честа при по-възрастните жени, отколкото при по-младите. Това явление се дължи на факта, че яйчниците отделят по-често повече от една яйцеклетка по време на овулация.

ТРУДНО ЛИ Е ЗАБРЕМЕНЯВАНЕТО НА 40?

Успехите на съвременната медицина направиха така, че раждането на бебе може да бъде отложено до момента, в който двойката е наистина готова за това. Сред възможностите за двойки, нуждаещи се от асистирана репродукция, са ин витро фертилизацията, вътрематочната инсеминация, донорските яйцеклетки и други, от които можете да се възползвате при нас в Ню Лайф.

Не трябва да забравяме, че шансовете за зачеване и износване на успешна бременност са най-високи до около 35-годишна възраст. Това, разбира се, не означава, че раждането на бебе по-късно от 35 е невъзможно.

КАК ИЗГЛЕЖДА БРЕМЕННОСТТА НА 40?

Често умората и дискомфортът, свързани с бременността, са по-осезаеми при жените на 40. Вероятността да развиете гестационен диабет или прееклампсия също е по-голяма.

Естественото раждане е възможно, но често са налице показания за Цезарово сечение.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Само защото сте на 40, не трябва да се отказвате от мечтата си за бебе. Ако правите опити за зачеване от поне 6 месеца и все още нямате успех, се консултирайте със специалист по асистирана репродукция.

КАК ВЪЗРАСТТА ВЛИЯЕ НА ПЛОДОВИТОСТТА?

 

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK