• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРА И РАННА МЕНОПАУЗА

ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРА И РАННА МЕНОПАУЗА

Ранна менопауза или „преждевременно изчерпан яйчников резерв“  означава състояние, при което функцията на яйчниците е понижена и те произвеждат зрели овоцити значително по-рядко от нормалното (всеки месец). По дефиниция за „преждевременно изчерпан“ резерв говорим, когато жената е под 40-годишна възраст. Важното в случая е, че макар и по-трудно, забременяването е възможно.

МОЖЕ ЛИ ИН ВИТРОТО ДА ПРЕДИЗВИКА РАННА МЕНОПАУЗА?

 Съществуват митове, че лечението на инфертилитет чрез ин витро фертилизация предизвиква сериозен страничен ефект – ранна менопауза. Тези схващания се дължат на факта, че чрез контролираната овариална хиперстимулация (КОХС) се цели узряването на 10-20 фоликула, вместо 1-2, както е при нормален месечен цикъл и по този начин хипотетично намалява яйчниковия резерв.

 Истината е, че по време на нормален месечен цикъл (без да се извършва КОХС) в яйчниците на жената започват да зреят приблизително 10-20 фоликула, като само 1-2 се превръщат в годни за оплождане яйцеклетки. Останалите просто се резорбират от организма.

 Друга причина за това заблуждение са симптомите, които използваните медикаменти предизвикват у пациентките: задръжка на течности, промени в настроението, топли вълни, главоболие. Тези неприятни усещания до голяма степен наподобяват симптомите на менопауза, но изчезват след като се спре употребата на съответните хормонални препарати.

 Накратко, не, ин витро фертилизацията не предизвиква ранна менопауза. Напротив, то е възможност за жените, страдащи от този проблем, да станат майки.

 ВЪЗМОЖНОСТИ

Преждевременно изчерпаният яйчников резерв може да се дължи на различни фактори. В зависимост от конкретната диагноза вашият акушер-гинеколог ще Ви информира за възможните решения във вашия случай.

Ако Ви предстои лечение на онкологично заболяване, Ви съветваме да замразите свои яйцеклетки преди лечението да започне. Според новия правилник за дейността на Центъра за Асистирана Репродукция, държавата вече ще финансира замразяването на репродуктивни клетки по медицински причини. Това дава един много по-добър шанс за създаване на семейство след  лечение. Причината е, че замразените яйцеклетки могат да бъдат съхранявани с години и тяхното качество отговаря на вашата възраст в момента на замразяване. С други думи те са с по-добро качество, не само защото не са били изложени на токсичното действие на онко терапията, но и поради своята по-млада биологична възраст.

Ако лекуващият акушер-гинеколог прецени, може да се направи ин витро процедура със собствени яйцеклетки, трябва да се има предвид обаче, че при изчерпан яйчников резерв и броят, и качеството на яйцеклетките са силно намалени.

Съществуват и други опции за зачеване като например използването на донорски яйцеклетки. Можете да използвате яйцеклетка от анонимен дарител или от роднина . Медицински център Ню Лайф има програма за донорски яйцеклетки. Ние работим с една от най-големите банки за донорски яйцеклетки в Европа, за да предложим на вас, нашите пациенти, повече възможности да сбъднете мечтата си.

Ако имате желание да планирате създаването на своето семейство, е добра идея да проверите своя яйчников резерв. Анти-мюлеровият хормон (AMH) се счита за най-обективния хормонален показател за яйчников резерв. Хормонът може да се изследва във всяка клинична лаборатория, независимо от деня на месечния цикъл.

Ако се притеснявате, че може да страдате от преждевременно изчерпан яйчников резерв, Ви съветваме да се консултирате със специалист по репродуктивна медицина.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK