• Български
 • English
 • Deutsch
 • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРЕДИ ИН ВИТРО

Преди започване на ин витро процедура на мъжа и жената се правят серия от изследвания на плодовитостта и общото здравословно състояние. Тези тестове не само гарантират безопасността и ефективността лечението, но също така предоставят ценна представа за потенциални предизвикателства и стратегии за оптимизиране на успеха.

СЕРОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Първият вид изследвания, които се правят, са кръвните изследвания за HIV, хепатит В, хепатит С и сифилис. Това са най- често срещаните сериозни трансмисивни заболявания (предаващи се от човек на човек), поради което директивите за клетки и тъкани на Европейския Съюз, както и Българското законодателство изискват всички ин витро пациенти да се изследват именно за тях. Положителният резултат не винаги налага прекратяване на процедурата. Според Българския закон процедурата може да продължи, ако „лечебното заведение разполага с оборудване и валидирана процедура за обработка и отделно съхранение“ на заразения биологичен материал.

Кръвните изследвания за HIV, хепатит В, хепатит С и сифилис трябва да се направят НЕ по-рано от 3 месеца преди деня на процедурата (яйчниковата фоликулна пункция). Ако са по-стари от три месеца, те вече не важат.

При наличие на рискови фактори (напр. пътуване в държави с повишена заболеваемост от малария, цитомегаловирус и др.) се назначават допълнителни кръвни тестове.

МИКРОБИОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Както на жената, така  и на мъжа се прави микробиологично изследване – на вагинален секрет и съответно на еякулат (семенна течност). Изследването показва дали тези секрети съдържат микроорганизми (напр. бактерии, гъбички) и какви видове. Наличието на определени видове налага преминаването на антибиотично/антимикотично лечение преди процедурата. Микробиологичните изследвания и на двамата партньори трябва да се направят НЕ ПО-РАНО от 30 дни преди пункцията.

ХОРМОНИ

Хормоналните тестове са абсолютно задължителни при оценката на фертилитета и определянето на следващите стъпки от лечението Ви. Те включват:

 • Фоликулостимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH), естрадиол (E2) – изследват се на 3-5 ден от менструалния цикъл.
 • Антимюлеров хормон – дава важна информация за яйчниковия резерв.
 • Пролактин (PRL). Изследва се 4 часа след ставане от сън. 2-3 дни преди изследването не трябва да има полови контакти и стимулация на гърдите, защото това може да доведе до фалшиво положителни резултати. Стресът и някои медикаменти също влияят на резултатите.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

В зависимост от Вашата анамнеза ще Ви бъдат препоръчани допълнителни изследвания, сред които:

 • Изследване на функцията на щитовидната жлеза (TSH, fT3, fT4, TAT, MAT);
 • Орален глюкозо-толерантен тест. Неговата цел е ранно откриване на инсулинова резистентност и диабет. Ако вече сте диагностицирана с някое от тези заболявания е необходимо те да бъдат добре контролирани преди започването на ин витро.
 • Изследване за антифосфолипиден синдром;
 • Генетични изследвания при повишен риск;
 • Витамин B12.

ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ МЪЖА

Първото изследване, което ще Ви бъде назначено е спермограмата. Тя е абсолютно задължителна, защото чрез нея се диагностицира или отхвърля мъжкият фактор за инфертилитет. Специалистът по репродуктивна медицина може да Ви назначи и допълнителни изследвания – например на тестостерон.

За получаване на максимално точни резултати винаги спазвайте стриктно необходимата подготовка преди вземане на материал за изследване и не се притеснявайте да помолите акушер-гинеколога си за разяснения.

АНТИМЮЛЕРОВ ХОРМОН

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK