• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
POLYCYSTIC OVARY

СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ И ИН ВИТРО ОПЛОЖДАНЕ

Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) е хормонално заболяване. To сe характеризира с нередовни или липсващи овулации, нередовна менструация, овариални кисти и инсулинова резистентност.

Близо 20% от жените по света страдат от (СПЯ). Много често, но не задължително, те са с наднормено тегло. Андрогенните хормони, които са повишени при тях, в мастната тъкан се трансформират в естрогени. Колкото повече мастна тъкан, толкова повече естрогени. Твърде високото ниво на естрогените пък пречи на овулацията.

Синдром на Поликистозните Яйчници и Бременност

Голяма част от дамите с СПЯ зачеват по естествен начин скоро след като нормализират теглото си, а с това и хормоналния си баланс. Ако това не даде нужния резултат, се пристъпва към медикаментозно лечение, включващо стимулиране на овулацията и потискане превръщането на андрогените в естрогени. С помощта на това лечение жените зачеват естествено или чрез вътрематочна инсеминация (IntraUterine Insemination (IUI)).

Грешно е схващането, че при диагноза „синдром на поликистозните яйчници“, единственият начин жената да забременее е чрез ин витро. Истината е, че то се прилага само когато по-консервативните методи не са дали резултат.

„Синдром на поликистозните яйчници“ може да звучи страшно, но всъщност в повечето случаи лечението е съвсем просто – физическа активност и здравословно хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK