• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ВЕГАН ИЛИ ВЕГЕТАРИАНЕЦ?

ВЕГАН ИЛИ ВЕГЕТАРИАНЕЦ?

ВЕГАН ИЛИ ВЕГЕТАРИАНЕЦ?

Здравословното хранене е страшно широко понятие, за което всеки има свое определение.  В наши дни „на мода“ са вегетарианството и веганството. Но дали изключването на цели групи хранителни продукти е гаранция за добро здраве? Краткият отговор е нито да, нито не.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВЕГАНИ И ВЕГЕТАРИАНЦИ?

Докато вегетарианците единствено не ядат месо, веганите не консумират никакви храни от животински произход. Това означава никакво месо, млечни продукти, яйца, дори понякога мед. Всъщност тази философия се разпространява далеч отвъд какво има в чинията. Много от тези хора не употребяват естествена кожа,платове и продукти за бита от животински произход.

Причините са разнообразни: етични, екологични, религиозни, финансови.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ?

Веганите и вегетарианците консумират повече плодове и зеленчуци, а с тях и повече витамини (А, Е, Фолиева киселина), магнезий и фибри. При тях са установени по-ниска кръвна захар, кръвно налягане и LDL (лош) холестерол. Това е предпоставка за понижен риск от инфаркт и други сърдечни заболявания. Тези диети са подходящи за оптимизиране на теглото и намаляване на риска от развитие на диабет тип 2.

Този начин на хранене е особено полезен и при хора с бъбречни заболявания и най-вече хронична бъбречна недостатъчност поради по-ниския прием на протеини.

Според стотици проучвания плодовете и зеленчуците намаляват риска от развитието на ракови заболявания. Въпреки това няма категорично мнение, че преминаването към изцяло растителен режим на хранене ще Ви предпази от рак.

ИМА ЛИ ОПАСНОСТИ?

За да извлечете максимална полза от веган или вегетарианска диета, тя трябва да бъде балансирана. Например пържените картофи и енергийните напитки са веган, но не са полезни.

Поради консумацията на яйца и мляко при вегетарианците рядко възниква недостиг на протеини, някои витамини (B12, D3 и К) и омега-3 мастни киселини. При веганите обаче съществува известен риск, затова е желателно да приемат хранителни добавки.

ВЕГАН БЕБЕ

Децата имат нужда от много енергия. Когато са на изцяло растителна диета, е възможно да се засищат преди да са поели нужните им калории и витамини. Ако храната им не е правилно подбрана, те могат лесно да изостанат в развитието си или да страдат от дефицит на витамин B12 и D3, както и на някои минерали. Подобни експерименти понякога завършват в спешното отделение. Бъдете изключително внимателни относно храненето на децата си. Винаги се консултирайте с педиатър преди да промените толкова драстично диетата им.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK